Σχέδιο «γεμάτο ντουλάπι»: Τα αποθέματα τροφίμων ελέγχει η κυβέρνηση
Σχέδιο για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από ακρίβεια φέρνει και φόβους για την επάρκεια των τροφίμων, καταστρώνει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία θα εξεταστεί η κατάσταση όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων και προϊόντων που εισάγονταν από Ρωσία και Ουκρανία.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής
Σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Απόφαση, η οποία ήρθε σε συνέχεια του πλαφόν που βάζουν τα σουπερμάρκετ στις πωλήσεις -ιδίως μέσω διαδικτύου- αλεύρων και ηλιέλαιου. Δύο προϊόντα που σε συντριπτικό ποσοστό η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.
Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.
Τυχόν ελλείψεις αλλά και οι ανατιμήσεις σε λιπάσματα θα σημάνουν και κίνδυνο μειωμένη αγροτική παραγωγή, ενώ αντίστοιχα οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και ελλείψεις σε ζωοτροφές, δεδομένου ότι το καλαμπόκι επίσης εισάγεται κυρίως από Ουκρανία.
Η απόφαση για την καταγραφή των αποθεμάτων τροφίμων έχει ταυτόχρονα ως στόχο και την πρόληψη φαινομένων κερδοσκοπίας. Ήδη χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 647.000 ευρώ σε αλυσίδα σουπερμάρκετ γιατί πωλούσε προϊόντα με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Το φαινόμενο ελλείψεων σε προϊόντα που εισαγόταν από Ρωσία και Ουκρανία παρατηρείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται ηλιέλαιο με το δελτίο καθώς άδειαζαν τα ράφια.
Στην Ελλάδα βέβαια το ηλιέλαιο δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το μαγείρεμα, αφού η πλειοψηφία των ελληνικών φαγητών βασίζεται στο ελαιόλαδο. Όμως το ηλιέλαιο ήταν ένα οικονομικό λάδι και επιπλέον αυτό που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα και στο σπίτι, αλλά και σε ταβέρνες.
Κομμένα λοιπόν τα τηγανητά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το κυριότερο ζήτημα όμως είναι ότι φτωχότερα νοικοκυριά εξοικονομούσαν χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο.
Η κυβέρνηση τονίζει πάντως ότι δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος, αλλά λαμβάνει καλού κακού τα μέτρα της προτού υπάρξει, ενώ θέλει βέβαια να αποφύγει φαινόμενα που είχαν σημειωθεί και στην πρώτη καραντίνα, με πολίτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από ορισμένα αγαθά, στα οποία φοβούνται ελλείψεις.
“Δε χρειάζεται να τρέξει κανείς στο σουπερμάρκετ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς στο ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης στα περισσότερα διατροφικά προϊόντα.
Ήδη πάντως αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι και τις ζωοτροφές, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει από τις 15 Μαρτίου επανενεργοποιηθεί η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας.
Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει και τις λεπτομέρειες για την καταβολή περισσότερων από 40 εκ ευρώ για στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και την Κομισιόν μέτρα στήριξης για την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, που εισαγόταν κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία, όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το μαλακό σιτάρι θα είναι μέσα στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τη νέα περίοδο και η κυβέρνηση ζητά να συμπεριληφθεί και το καλαμπόκι για τις ζωοτροφές.
To άρθρο Σχέδιο «γεμάτο ντουλάπι»: Τα αποθέματα τροφίμων ελέγχει η κυβέρνηση δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής 25ης Μαρτίου μεταξύ των εθνικών εορτών
- LIVE: 60% το ποσοστό αποτυχίας των ρωσικών πυραύλων, λένε οι ΗΠΑ
- Η Ρωσία αντεπιτίθεται – «Δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο οι δυτικές κυρώσεις», δηλώνει ο Μεντβέντεφ
- Ζαχάροβα: «Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» τα σχέδια του NATO
- H Ουκρανία και οι ψευδαισθήσεις μας
- Οι «Boomers» μετανιώνουν για τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα
- Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου»
- Σχέδιο «γεμάτο ντουλάπι»: Τα αποθέματα τροφίμων ελέγχει η κυβέρνηση
- Νομικές περιπέτειες πρώην στελεχών της Ελλάκτωρ για αδικαιολόγητες δαπάνες
- Ψυχρότητα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας: Παρά τις πιέσεις ο Μπάιντεν δεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Η Ρωσία αντεπιτίθεται – «Δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο οι δυτικές κυρώσεις», δηλώνει ο Μεντβέντεφ
- Σχέδιο «γεμάτο ντουλάπι»: Τα αποθέματα τροφίμων ελέγχει η κυβέρνηση
- Έξι κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση περιόδων υψηλού πληθωρισμού
- Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία
- Μήνυμα Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ηγέτιδα ειρήνης η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα-Δυτικά Βαλκάνια
- Τα τρία βήματα που πρότεινε ο Ζελένσκι στους G7 για να ηττηθεί η Ρωσία
- Μπάιντεν από Βρυξέλλες: Ενωμένη η Δύση και το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά…
- Μήνυμα Μπάιντεν για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ηγέτιδα ειρήνης η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα-Δυτικά Βαλκάνια
- Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Fortune
- Σχέδιο «γεμάτο ντουλάπι»: Τα αποθέματα τροφίμων ελέγχει η κυβέρνηση
- Μήνυμα Μπάιντεν για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ηγέτιδα ειρήνης η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα-Δυτικά Βαλκάνια
- Μήνυμα Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ηγέτιδα ειρήνης η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα-Δυτικά Βαλκάνια
- Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία
- Η Ρωσία αντεπιτίθεται – «Δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο οι δυτικές κυρώσεις», δηλώνει ο Μεντβέντεφ
- Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
- Έξι κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση περιόδων υψηλού πληθωρισμού
- Μπάιντεν από Βρυξέλλες: Ενωμένη η Δύση και το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά…
- Τα τρία βήματα που πρότεινε ο Ζελένσκι στους G7 για να ηττηθεί η Ρωσία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεσμεύσεις στις εξαγορές της Delivery Hero
- Μητσοτάκης για 25η Μαρτίου: Ο πόθος για την ελευθερία μεταφράζεται σε αλληλεγγύη στην Ουκρανία
- «Καμπανάκι» από τον πρωθυπουργό για τις κυρώσεις στη Ρωσία
- Ο Τζο Μπάιντεν συναντάται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία προμήθειας LNG
- Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο στα νερά του Σουνίου – Ποια είναι η ιστορία του Taormina
- Οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία «σκεπάζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Μισθοφόροι της Wagner Group έχουν στο στόχαστρο τον Ζελένσκι
- ΥΠΕΞ Ινδίας: Η συνεργασία με την Ελλάδας ενισχύεται - Έτοιμη να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα
- Μήνυμα Ν. Δένδια για την 25η Μαρτίου
- Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου