Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

08:31 29/3/2022 - Πηγή: Fortune

Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να έχει πλέον μπει στην 34ή της ημέρα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος και διακοπής ενός πολέμου που αποβαίνει ιδιαιτέρως καταστροφικός και για τις δύο πλευρές πλέον.

όπως μετέδωσαν οι FT, τέσσερις πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις ανέφεραν πως η Ρωσία, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δεν απαιτεί πλέον την «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας και είναι έτοιμη

να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν την παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα περιελάμβανε την εγκατάλειψη από την πλευρά της Ουκρανίας της φιλοδοξίας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Το προσχέδιο του εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας –την «αποναζιστοποίηση», την «αποστρατιωτικοποίηση»  και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία- σημείωσαν οι πηγές.

Οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τον τέταρτο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη της Δύσης να σκληρύνουν γρήγορα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού εμπάργκο, για να σταματήσουν τη Μόσχα από το να έχει το «ελεύθερο» να κλιμακώνει τα δικά της μέτρα κατά της χώρας του.



Σύντομη περίληψη των γεγονότων στον πόλεμο της Ουκρανίας τις τελευταίες 12 ώρες:

Ύστερα από αρκετές ημέρες επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες των Ρώσων με τους Ουκρανούς με σκοπό αφενός τη διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων για αποχώρηση αμάχων από τις πόλεις που βομβαρδίζονται, αφετέρου για την εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός.Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας αυστηροποίηση των Δυτικών κυρώσεων, περιλαμβανομένου ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.Σειρήνες συναγερμού ήχησαν ξανά στην Ουκρανία πριν χαράξει, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν όυι οι ρωσικές επιθέσεις παρεμποδίζουν την αποχώρηση αμάχων.Πηγές κοντά στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανέφεραν ότι εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών προ ημερών. Πλέον έχει συνέλθει. Επίσης δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές ανέφεραν συμπτώματα.Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να ανακαλέσει την έκφρασή του, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, δηλώνοντας πάντως ότι εξέφρασε την ηθική οργή που αισθάνεται, και δεν αναφέρθηκε σε κάποια αλλαγή πολιτικής.Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ έχουν σταλεί στην ανατολική Ουκρανία, με τουλάχιστον 1.000 από αυτούς να έχουν φτάσει ή να αναμένονται εκεί.Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία κατόρθωσε να απελευθερώσει την πόλη Τροστγιάνετς, κοντά στο Σούμι, και ότι η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο έχει κολλήσει, ενώ η έμφαση πλέον έχει περάσει στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολέμου στη Συρία, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

To άρθρο Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα