Η Tesla παραμένει μπροστά από τον ανταγωνισμό με το νέο ευρωπαϊκό της εργοστάσιο

20:30 28/3/2022 - Πηγή: Fortune

του Jacob Carpenter

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος έκανε κάποιες αμήχανες χορευτικές κινήσεις στα εγκαίνια για το εργοστάσιο στη Σαγκάη που άνοιξε πριν από δύο χρόνια, το ξαναέκανε για να γιορτάσει την περασμένη Τρίτη, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία άνοιξε πανηγυρικά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης. Μόλις λειτουργήσει πλήρως, το γερμανικό εργοστάσιο θα μπορεί να συναρμολογεί μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως.

Η εκδήλωση σηματοδότησε το

αποκορύφωμα δύο ετών μάχης με τους οργισμένους περιβαλλοντολόγους, τη συμμόρφωση με ατέλειωτη γραφειοκρατία και την κατασκευή ενός περίπλοκου εργοστασίου με έκταση 450 στρεμμάτων εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αλλά τώρα έρχονται τα δύσκολα: η απόκρουση της επέλασης της Volkswagen.

Ενώ η Tesla είναι αρκετά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως αποδεικνύεται εν μέρει από το εκτεταμένο νέο εργοστάσιο έξω από το Βερολίνο, οι φιλοδοξίες της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια για μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά θα εξαρτηθούν από το αν η Volkswagen, η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της ηπείρου σε όγκο πωλήσεων, θα μπορέσει να κερδίσει έδαφος στην αγορά.

Η Tesla ξεπέρασε τη Volkswagen το 2021 στην Ευρώπη σημειώνοντας τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία. Οι αγοραστές αυτοκινήτων έκαναν τα χαρτιά για 167.500 καινούργια Tesla πέρυσι, σύμφωνα με την Automotive News Europe τον Ιανουάριο. Εντωμεταξύ, η Volkswagen είχε 166.350 εγγεγραμμένα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη και η Renault έμεινε στην τρίτη θέση με περίπου 97.000.

Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το γερμανικό εργοστάσιο της Tesla θα αρχίσει να λειτουργεί. Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι η JP Morgan εκτιμά πως οι εγκαταστάσεις του Βερολίνου θα παράγουν 54.000 οχήματα το 2022 και 280.000 αυτοκίνητα το 2023, φτάνοντας τελικά την πλήρη δυναμικότητα των 500.000 έως το 2025. Η Volkswagen, εντωμεταξύ, δεν έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει το εργοστάσιο της για ηλεκτρικά οχήματα στη Γερμανία πριν το 2026.

Η Volkswagen, ωστόσο, έχει υποσχεθεί να επεκτείνει γρήγορα την παρουσία της στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη, έχοντας ορισμένα εγγενή πλεονεκτήματα.

Σε αντίθεση με την Tesla, η οποία κατασκευάζει τα εργοστάσιά της από το μηδέν, η Volkswagen μπορεί να μετασκευάσει φθηνότερα μερικά από τα 120 εργοστάσια της για παραγωγή οχημάτων εσωτερικής καύσης ώστε να παράγει ηλεκτρικά οχήματα. Η VW έχει ήδη μετατρέψει ένα γερμανικό εργοστάσιο και βρίσκεται στη μέση μιας παρόμοιας μετατροπής στις εγκαταστάσεις της στο Chattanooga του Τεννεσί.

Ωστόσο, η τεχνογνωσία διαχείρισης και τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της Tesla τής δίνουν κάτι περισσότερο από ένα προβάδισμα σε αυτή τη μάχη. Συγκεκριμένα, η Tesla βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης μπαταριών και του λογισμικού αυτοματοποιημένης οδήγησης, ενώ η Volkswagen τώρα αρχίζει να επενδύει εκτεταμένα στους κλάδους αυτούς.

«Το χάσμα της Volkswagen με την Tesla δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα» επισημαίνει ενδεικτικά ο Patrick Hummel, αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανίας της UBS.

To άρθρο Η Tesla παραμένει μπροστά από τον ανταγωνισμό με το νέο ευρωπαϊκό της εργοστάσιο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα