Η Citroën κυκλοφορεί αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται ούτε δίπλωμα οδήγησης

17:14 5/3/2020 - Πηγή: Fortune

Το μέλλον των αστικών μετακινήσεων προβλέπεται εξατομικευμένο, οικονομικό, με οχήματα που πλέον θα κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το Ami, το μικρό γαλλικό μοντέλο που παρουσίασε η Citroën, όντας ένα όχημα που μπορείς είτε να το αγοράσεις, είτε να το νοικιάσεις- προς το παρόν το δεύτερο μόνο στη Γαλλία. Το Ami διαθέτει άκρως συμπαγείς διαστάσεις, έχει μήκος 2,41 μέτρα, με το πλάτος του να μην ξεπερνάει τα 1,39 μέτρα και το ύψος τα 1,52 μέτρα.

Είναι κοινώς πιο μικρό από το smart

που έχει μήκος 2,7 μέτρα. Το όνομα Ami λανσάρεται ξανά από τη γαλλική φίρμα ύστερα από 42 χρόνια. To Ami μοιάζει περισσότερο με ένα καλόγουστο, τετράτροχο «κουτί» που πρωτίστως υπόσχεται να κάνει τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη. Στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες. Στα πιο «προχωρημένα» της εργονομικής του κατασκευής είναι ότι τα παράθυρα ανοίγουν προς τα έξω και είναι αναδιπλούμενα, κάτι που γινόταν με το θρυλικό 2CV. Μπορεί να είναι μικρό σε διαστάσεις, όμως φέρει αρκετά πλούσιο τεχνολογικό οπλοστάσιο.

Ο πίνακας ελέγχου είναι ψηφιακός, ενώ στην εργονομία του κερδίζει με την κρυφή θήκη κάτω από το κάθισμα που μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και μια βαλίτσα, με πολλά από τα υλικά να είναι αφαιρούμενα και πλενόμενα. Φυσικά, το λιλιπούτειο όχημα δεν θα μπορούσε να μην υιοθετήσει την ηλεκτρική τεχνολογία κάτω από το καπό του, ώστε οι μετακινήσεις εκτός από ευέλικτες να είναι και πλήρως «καθαρές», με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Για αυτόν τον σκοπό διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης μόλις 8 ίππων που μπορούν να μετακινήσουν με άνεση το αμάξωμα των 485 κιλών. Μπορεί να αγγίξει σε τελική τα 70 χλμ./ώρα.

Όσο για τη φόρτισή του, διαρκεί 3 ώρες και μπορεί να γίνει σε απλή, οικιακή πρίζα. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 5,5 kW. Άλλο ένα θετικό είναι ότι επειδή ανήκει στην κατηγορία των heavy quadricycles (κάτι σαν κράμα αυτοκινήτου-ATV), το Ami δεν χρειάζεται δίπλωμα αυτοκινήτου αλλά μοτοσικλέτας. Μάλιστα, στη Γαλλία μπορούν να το οδηγήσουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος. Η Citroën ανακοίνωσε και την τιμή του: στη Γαλλία κοστίζει 6.000 ευρώ. Ενώ προσφέρεται και μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης με κόστος 19,99 ευρώ τον μήνα- η  μίσθωση αφορά πρόγραμμα 48 μηνών και προϋποθέτει προκαταβολή 2.644 ευρώ. Όσο δηλαδή το κόστος ενός παγίου κινητής τηλεφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα