Πώς περιπλέκει την αγορά κρέατος ο νέος κορονοϊός μετά την αφρικανική πανώλη των χοίρων

16:00 5/3/2020 - Πηγή: meatnews

Με την Κίνανα παρουσιάζει πλέον μικρότερο ρυθμό διάδοσης της αφρικανικής πανώλους τωνχοίρων (ΑΠΧ), αλλά και την εμφάνισή της σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης(π.χ. Ελλάδα), αποκτά ιδιαίτερη σημασία η νέα σχετική έκθεση που εξέδωσε η τράπεζατου αγροδιατροφικού τομέα, Rabobank.

Η έκθεση αναφέρειότι η ΑΠΧ ενδέχεται να επηρεάσει και να διαταράξει το εμπόριο, την παραγωγή καιτην κατανάλωση προϊόντων κρέατος στη διάρκεια του 2020. Υποστηρίζει όμως ότι ηεμφάνιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να περιπλέξει την κατάσταση

στα παγκόσμιαδεδομένα του κλάδου.

Ο Covid 19 επηρεάζειτην αλυσίδα όλων των ειδών κρέατος στην Κίνα, λένε οι αναλυτές της Rabobank, πουαισιοδοξούν ότι η ασθένεια θα είναι σύντομα ελέγξιμη, με βραχυπρόθεσμες μόνο επιπτώσεις,και θα δούμε ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, ηαβεβαιότητα και η ευθραυστότητα που συνεισέφερε ο νέος ιός θα παραμείνει.

Εκείνο πουμέχρι σήμερα φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι εξαιτίας του Covid 19 θα δούμεστο πρώτο εξάμηνο του 2020 στην κινεζική παραγωγή χοιρινού καθυστέρηση στηναναδιάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου και στη δημιουργία νέων εκμεταλλεύσεων, ενώτην παραγωγή χοιρινού της Κίνας θα επηρεάσει και η διαταραχή των μεταφορών πουέχει επιφέρει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι καραντίνες κλπ. Μια κανονικοποίησηαυτών των συνθηκών θα επέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Περαιτέρω, ηζήτηση αναμένεται ότι θα είναι αδύναμη στο πρώτο εξάμηνο εξαιτίας των μέτρωνκαραντίνας – την ίδια στιγμή, θα παίξει ρόλο η μεταστροφή της κατανάλωσης απότη μαζική εστίαση προς το λιανεμπόριο. Η μείωση του κύκλου εργασιών στη μαζικήεστίαση θα φτάσει στο 20% το πρώτο εξάμηνο. Η ζήτηση θα ανακάμψει στο δεύτεροεξάμηνο, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά.

Οι προοπτικές συνεπώς για το εμπόριο κρέατος το 2020 παραμένουν ασαφείς, ενώ μένει να δούμε πώς θα έρθει να «κουμπώσει» στις παραπάνω συνθήκες η Φάση Ι της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Θυμίζουμε ότι η Κίνα έχει δεσμευθεί να εισαγάγει πολύ περισσότερα αγροτικά (και όχι μόνο) προϊόντα από τις ΗΠΑ την επόμενη διετία. Στη Φάση Ι της συμφωνίας η Kίνα θα δαπανήσει 32 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα δαπανούσε το 2017, για να προμηθευτεί αμερικανικά αγροδιατροφικά προϊόντα (με μεγάλο μερίδιο μεταξύ αυτών να κατέχουν το βοδινό και το χοιρινό κρέας).

Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να διακρίνει κάποιος τις επιπτώσεις που θα έχει ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων στην πορεία των κινεζικών εισαγωγών και στις τιμές κρέατος στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2020, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Rabobank κάνει λόγο για αβεβαιότητες.

Η περίπλοκη κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος θα είναι μαζί μας και φέτος…

The post Πώς περιπλέκει την αγορά κρέατος ο νέος κορονοϊός μετά την αφρικανική πανώλη των χοίρων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα