CEO Initiative 2020: Μια νέα στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα

Πώς μπορεί η Ελλάδα να συγκεντρώσει «βιώσιμες» επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη;  Πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το restart της ελληνικής οικονομίας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που πρέπει να αξιοποιήσουμε; Οι Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος,  Lamda Development, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank,

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν τις απόψεις τους στον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief, Fortune Greece.

Ξεκινώντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση του Fortune Greece CEO Inititiave, ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε το πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, το σχέδιο της χώρας έχει ως άξονες την πράσινη μετάβαση κράτους και ιδιωτικής οικονομίας, την ψηφιακή μετάβαση, τα κοινωνικά θέματα (υγεία, παιδεία, κατάρτιση και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό για την επιτάχυνση και την ψηφιοποίηση δικαιοσύνης. «Τα δάνεια σκοπεύουμε να πάνε αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, πολλαπλασιάζοντας τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας και καλύπτοντας το επενδυτικό κενό», εξήγησε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη από αυτή που δείχνουν σήμερα τα νούμερα και σχολίασε ειδικά τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως τον «τρίτο χρηματοδότη» της οικονομίας. «Το κλειδί για το σχέδιο είναι να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 10 με 15 δισεκατομμύρια ιδιωτικούς πόρους, ώστε να προσεγγίσουμε τα 45 ή και 50 δισεκατομμύρια συνολικής οικονομικής επίπτωσης», συμπλήρωσε.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Ελληνικού, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μοντέλο και για άλλους Δήμους στον τομέα των smart cities. «Η ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα μπορούσε να προσελκύσει νέους ανθρώπους από το εξωτερικό για να απασχοληθούν σε hubs έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ελληνικό θα καταστήσει τη χώρα έναν επενδυτικό προορισμό με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. «Ξένα κεφάλαια θα επενδυθούν στη χώρα λόγω του συγκεκριμένου project, το οποίο έχει αποκτήσει μια πλατιά επενδυτική βάση».

Παίρνοντας τον λόγο ο Φωκίων Καραβίας, μίλησε για τον ρόλο των τραπεζών ειδικά τους τελευταίους μήνες. Όπως είπε, οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης, κάτι το οποίο «φάνηκε στη φάση της πανδημίας. Παρά την όποια κριτική, η πραγματικότητα είναι ότι υποστηρίχθηκαν επιχειρήσεις με υγιή προοπτική που θα είναι εδώ και αύριο, προσφέροντας θέσεις εργασίας».

Ο επικεφαλής της Eurobank εξέφρασε την άποψη ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων δεν είναι το βασικό πρόβλημα. «Το βασικό πρόβλημα είναι να εντοπίσουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία».

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, λέγοντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη των τελευταίων 28 ετών όπου στην Ελλάδα, και ήδη φαίνεται ότι οδηγεί και σε άλλες επενδύσεις. Όσον αφορά τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud, είπε ότι αυτή η τεχνολογία θα καταστήσει τις επιχειρήσεις καλύτερες και πιο γρήγορες, και θα δημιουργήσουν ένα νέο τεχνολογικό υπόβαθρο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η νέα τεχνολογία «μειώνει τη διαφθορά. Με το cloud πληρώνεις μόνο ό,τι χρησιμοποιείς. Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου το δημόσιο αγόρασε στο παρελθόν εξοπλισμούς που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Πλέον, και σαν χώρα θα μπορείς να πληρώνεις μόνο ό,τι χρησιμοποιείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα