CEO Initiative 2020: Ο ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης στον πυρήνα των επιχειρήσεων

H βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και η ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση βρίσκονται στον πυρήνα της νέας εταιρικής κουλτούρας. Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοσή τους στους τομείς αυτούς μεσούσης της πανδημίας και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα αντικατοπτρίζεται και στη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων;

Πάνω σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις οι Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Eλλάδας, Χρήστος Μπαλάσκας, Γεν.

Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold και Γιάννης Τσακίρης, Yφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με συντονίστρια την Mαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια και αρχισυντάκτρια, αθηΝΕΑ.

«Σύμφωνα με μια έρευνα οικονομικών διευθυντών στην Ευρώπη, 7 στους 10 αναφέρουν ότι τα ESG (Κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) είναι στη στρατηγική τους και 5 στους 10 αναφέρουν ότι τα ESG όχι μόνο είναι στη στρατηγική τους αλλά και χρησιμοποιούν και δείκτες για να εξασφαλίσουν μακροχρόνια απόδοση απ’ αυτά», σημείωσε κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Δημήτρης Κουτσόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μπαλάσκας, συμφώνησε, λέγοντας ότι το να μετράει μια επιχείρηση τις επιδόσεις της στα ESG με αυστηρότητα και συνέπεια είναι μονόδρομος στις μέρες μας. «Είναι απαίτηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Είναι τεκμήριο σεβασμού των εταιρειών προς την κοινωνία», είπε για αυτό το ζήτημα.

Μάλιστα, όπως είπε ο CEO της Deloitte Eλλάδας, η πανδημία έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για ESG γιατί το να διατηρήσεις το προσωπικό σου είναι ένα θέμα βιωσιμότητας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Τσακίρης, έκανε αναφορά στο παράδειγμα της Νορβηγίας, λέγοντας ότι από το 1987 η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Κα Μπρούτλαντ έδωσε τον ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός αλλά δεν έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι. «Τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις είναι γεωμετρικές και πλέον η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Η κοινωνία και το περιβάλλον είναι stakeholders μιας επιχείρησης. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Ο υπουργός σημείωσε ότι όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικότερα το νέο ΕΣΠΑ έχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στην ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης και στην παροχή κινήτρων υπέρ του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, και κατέληξε λέγοντας πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεργάζεται με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς «ώστε να αναπτύξουμε και να υιοθετήσουμε ένα πιο εξειδικευμένο μοντέλο ESG όσον αφορά το reporting, το οποίο θα εφαρμόζει η Τράπεζα στις επενδύσεις που θα κάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα