Eυχάριστα, ενδιαφέροντα και δυσάρεστα νέα απο τα λύματα – Προγνωστικός παράγοντας του ιικού φορτίου και όχι μόνο!

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τα ευχάριστα

Πνοή ελπίδας για πρώτη φορά μετά από 22 ημέρες εγκλεισμού στη συμπρωτεύουσα και από 18 ημέρες στην Αττική. Έρευνες στα λύματα και των δυο πόλεων δείχνουν ότι το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ όπως προβλέπουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε κάθε μια από τις δυο πόλεις, τα ημερήσια κρούσματα θα μειώνονται συνεχώς.

Τα ενδιαφέροντα

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος

Θωμαΐδης, στο δείγμα των λυμάτων η αδρεναλίνη αυξάνει από Δευτέρα έως και Πέμπτη, και πέφτει το Σαββατοκύριακο! Ενώ η συγκέντρωση της ντοπαμίνης αυξάνει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή! Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και αναμενόμενο στοιχείο, αφού η αδρεναλίνη βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης.

Τα δυσάρεστα

Τα δείγματα των λυμάτων δείχνουν εκτεταμένη χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών των κατοίκων στην πρωτεύουσα. Από το 2010 έως το 2014 σημειώθηκε όχι απλώς αύξηση αλλά τρομακτική αύξηση σε κάποιες δραστικές ουσίες, όπως αναφέρει ο καθηγητής. Σε κάποια ψυχοφάρμακα η αύξηση ήταν πάνω από 1.000%. Η κορυφή ήταν το 2014 σε αντικαταθλιπτικά και κάποια αγχολυτικά. Μετά το 2014 και έως το 2019 υπήρχε κάποια ύφεση της κατανάλωσης σχεδόν της ταξης του 30%, και το 2020 είχαμε πάλι αύξηση του 60%.

Επίσης φέτος παρατηρείται  έντονη αύξηση κοκαίνης σε σχέση με το 2019, ενώ έχει αυξηθεί πολύ και η χρήση αμφεταμίνη και της πολύ επικίνδυνης μεθαμφεταμίνης.

Απίστευτη πραγματικά η ανεύρεση ουσιών στα λύματα, προγνωστικός δείκτης και όχι μόνο! Ας ευχηθούμε να έρθουν τα εμβόλια σύντομα και μέχρι τότε προφυλασόμαστε και βρίσκουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας με δραστηριότητες που πάντα επιθυμούσαμε να κάνουμε. Γυμναστείτε, διαβάστε βιβλία, μιλήστε με φίλους σας, αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα παιδιά και ναι ενημερωθείτε αλλά μην είστε διαρκώς πάνω από μία τηλεόραση. Καλή δύναμη σε όλους μας.

Πηγη:  healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα