Αυτoδηγούμενο όχημα από την Google

Όταν η Google ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τα αυτοδηγούμενα οχήματα της το 2010, είχε ήδη συμπληρώσει 150.000 δοκιμαστικών χιλιόμετρων. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανταποκρίθηκαν γρήγορα και θετικά, αποκαλύπτοντας τα δικά τους προγράμματα και τεχνολογίες.

Τα πρωτότυπα “δεν θα έχουν τιμόνι και πεντάλ για την επιτάχυνση ή το φρενάρισμα, διότι απλά δεν τα χρειάζονται”, λέει ο Chris Urmson, διευθυντής του project της Google.

“Το λογισμικό και οι αισθητήρες θα κάνουν όλη την δουλεία και θα σε πηγαίνουν εκεί που θες να πας με το πάτημα ενός κουμπιού. Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για εκμάθηση, όχι πολυτέλεια, με λίγες ανέσεις αλλά αρκετό χώρο για τους επιβάτες και τα πράγματα τους, κουμπιά για την εκκίνηση και την στάση και μία οθόνη που δείχνει την διαδρομή”. Αυτά χρειάζεται το αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της Google και με τελική ταχύτητα τα 40 χιλιόμετρα την ώρα, προφανώς, αποτελεί ένα αυτοκίνητο πόλης. Το πρωτότυπο ενσωματώνει μια σειρά από αισθητήρες, όπως Radar και Lidar (LIght Detection And Ranging), που του επιτρέπουν να εντοπίζει αντικείμενα σε απόσταση 200 γιαρδών, ή αλλιώς 180 μέτρων περίπου. Το software του χαρίζει την ικανότητα να γνωρίζει πως να αντιδράει στα αντικείμενα και να σας οδηγεί από το σημείο Α στο Β χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Σε θέματα ασφαλείας τώρα, τι γίνεται αν το αυτοκίνητο του μέλλοντος εμπλακεί σε ατύχημα; Το όχημα διαθέτει ζώνες ασφαλείας για τους επιβάτες, όχι όμως αερόσακους καθώς δεν θα λειτουργεί σε περιβάλλοντα με υψηλές ταχύτητες. Για την ασφάλεια των πεζών, το μπροστά μέρος μαζί με το τζάμι είναι κατασκευασμένο από ένα ελαστικό υλικό, σαν αφρός. Η Google υπολογίζει να κατασκευάσει 100 πρωτότυπα και να ξεκινήσει τις δοκιμές σε κλειστές πίστες μέχρι αυτό το καλοκαίρι και σε δημόσιους δρόμους μέχρι το τέλος του έτους, με την ελπίδα να γίνει διαθέσιμο στο κοινό μέσα στα επόμενα χρόνια. Με αυτή την δυνατότητα στο κατώφλι την αυτοκίνησης, φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που θα μπορεί να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο, χωρίς εσείς να ανησυχείτε, ή να οδηγάει τους ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες στον προορισμό τους χωρίς φόβο.

Μου αρέσει(0)Δεν μου αρέσει(0)

Keywords
Τυχαία Θέματα