Pro Evolution Soccer 2014 Review

Η ανανέωση θα φέρει την ανατροπή;

Μπορεί το παραπάνω ερώτημα να μην σας φαίνεται τελείως άγνωστο αφού είναι αρκετά συχνό τον τελευταίο καιρό, στη περίπτωση του Pro Evolution Soccer 2014 όμως αντικατοπτρίζει απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Έχοντας χάσει τα σκήπτρα από το Fifa, στο σύνολο των πωλήσεων ανά τον κόσμο, η Konami

αναζητούσε λύσεις που θα έκαναν το Pro Evolution Soccer (PES) να ανέβει στο θρόνο που κατείχε για μια ακόμη φορά. Η πραγματικότητα είναι πως στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποδοσφαιράκι ποτέ δεν έχασε την αίγλη του αφού κάθε χρόνο από τη στιγμή της κυκλοφορίας του σκαρφαλώνει στη πρώτη θέση των εγχώριων πωλήσεων σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και αν διατίθεται. Παρόλα αυτά η Konami δεν περιμένει να βγάλει τα “σπασμένα” από την μικρή ομολογουμένως αγορά της Ελλάδας γι’ αυτό και κόπιασε, ψάχτηκε, ανανεώθηκε και παρακάτω θα δούμε εάν τελικά δικαιώθηκε.

Σαν την αλεπού

Η μεγαλύτερη αλλαγή που υπέστει το Pro Evolution Soccer 2014 είναι η χρήση της Fox Engine, της μηχανής γραφικών που αναπτύχθηκε από την Kojima Productions και χρησιμοποιείται στο αναμενόμενο Metal Gear Solid V. Αυτό σημαίνει πως το animation των παικτών παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένο και πάνω απ’ όλα ότι παύει η αίσθηση μπάλας θαλάσσης στον αγωνιστικό χώρο με μία στιβαρότερη να παίρνει τη θέση της αφού η τεχνολογία “trueball“, όταν αποφασίζει να ενεργοποιηθεί, προσφέρει μία χορταστική αίσθηση ρεαλισμού. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στο ρεαλισμό των κινήσεων των παικτών και στο πως αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όπου με τη χρήση του Motion Animation Stability System (M.A.S.S.) έχουμε ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Επίσης, ο ρυθμός κάθε αγώνα έχει μειωθεί σημαντικά πλησιάζοντας περισσότερο της πραγματικές συνθήκες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι σημαντικές αλλαγές συνεχίζονται με το τρόπο που εκτελούνται τα στημένα καθώς έχει αντικατασταθεί η βοηθητική γραμμή ρυθμίζοντας την κλίση της με τον αριστερό αναλογικό μοχλό και δίνοντας μεγαλύτερη τουλάχιστον αντίληψη για το που θέλουμε να στείλουμε το τόπι και ανάλογα με τις εκτελεστικές δυνατότητες κάθε παίκτη να έχουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Το Pro Evolution Soccer 2014 συνεχίζει να έχει τα ίδια προβλήματα με τα δικαιώματα ονομάτων παικτών και ομάδων όπως είχε και στο παρελθόν, με την αποκλειστική κατοχή όμως των δικαιωμάτων του Champions League, Europa League και Super Cup να αντισταθμίζουν ως ένα βαθμό την παραπάνω απώλεια. Ο ελληνικός σχολιασμός από τους Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη είναι και πάλι εδώ όπως και η ελληνική γλώσσα σε όλα τα μενού του παιχνιδιού, είπαμε άλλωστε πως το franchise πηγαίνει εξαιρετικά στην Ελλάδα. Πολλές ώρες θα μας κρατήσουν συντροφιά οι γνωστές επιλογές των Master League και Become a Legend, με τη δυνατότητα να γίνουμε πλέον “θρύλοι” και στη θέση του τερματοφύλακα.

H Konami έδωσε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξης της τεχνολογίας στο Pro Evolution Soccer 2014 κάτι το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στις “γερασμένες” κονσόλες μας. Στο PS3 τουλάχιστον όπου παίξαμε το παιχνίδι συναντούμε προβλήματα καθυστέρησης και κολλήματος κατα την πλοήγηση του μενού, που προφανώς οφείλονται στη λιγοστή Ram (512ΜΒ), αλλά και ενοχλητική πτώση των καρέ ιδιαιτέρως κατά την προβολή των replays. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τα μουσικά κομμάτια που μας υποδέχονται στην αρχική οθόνη και μας συνοδεύουν κατά την περαιτέρω πλοήγηση είναι περιορισμένα και απογοητευτικά, τουλάχιστον σε ότι μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα η εταιρία.

Μπήκαν οι βάσεις

Η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την ανανέωση του Pro Evolution Soccer 2014 είναι πως αποτελεί τη θεμελιώδη βάση όπου πάνω σε αυτή καλείται η Konami να “χτίσει” ένα Pro που θα πρωταγωνιστεί και θα κοιτά στα μάτια τον ανταγωνισμό. Με την ριζική αλλαγή της μηχανής γραφικών άλλωστε είναι προφανές πως η εταιρία θέλει να προετοιμαστεί για την επόμενη γενιά κονσολών αλλά όπως και να ‘χει η φετινή πρόταση της με το PES 2014, παρά τα όποια προβλήματα, μας άφησε ικανοποιημένους.

Θετικά

- Η νέα μηχανή γραφικών Fox Engine
- Η αίσθηση της μπάλας
- Ο αέρας ανανέωσης που επικρατεί

Αρνητικά

- Τεχνικά προβλήματα
- Τα γνώστα προβλήματα με τα licenses
- Μουσική επένδυση

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Βαθμολογία : 8 / 10
Κονσόλα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS3Είδος: SportsΚυκλοφορεί για: Xbox 360, Playstation 3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19/09/2013Εκδότρια εταιρία: Konami
Εταιρία ανάπτυξης: Konami
Διάθεση για την Ελλάδα: Zegetron
Επίσημη ιστοσελίδα: http://pes.konami.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα