Τα πάνω-κάτω στην Α' Αθήνας λόγω Δημήτρη Αβραμόπουλου

Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα Παραπολιτικά

Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί η «μετακόμιση» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όχι μόνο στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, όπου πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια ο υπουργός Εθνικής Aμυνας. Ο Αρκάς πολιτικός κατάφερε από το 2004, οπότε εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, να αναδειχθεί σε κυρίαρχο «παίκτη» της κατεξοχήν αστικής και παραδοσιακά «γαλάζιας» περιοχής της χώρας, έχοντας

χτίσει βέβαια νωρίτερα, από το 1995 μέχρι το 2002, ισχυρό πολιτικό προφίλ ως δήμαρχος Αθηναίων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, και με δεδομένο ότι ο κ. Αβραμόπουλος τα επόμενα πέντε χρόνια θα αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, απουσιάζοντας από την επόμενη εκλογική μάχη της Α’ Αθηνών, η πλούσια πολιτική του προίκα παραμένει ορφανή, με αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της κυβέρνησης, να επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μοίρασμά της.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, οι μετοχές του οποίου είναι ανεβασμένες το τελευταίο διάστημα μετά τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Την επόμενη περίοδο, και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Ελληνα επίτροπο να αναλαμβάνει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, ο κ. Κικίλιας θα εξασφαλίσει συνεχή συνεργασία με τον κ. Αβραμόπουλο λόγω της σύμπτωσης αρμοδιοτήτων. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την επιρροή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας που ψήφιζε τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας. Αντίστοιχη προσπάθεια θα καταβάλει και η πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών -στις τελευταίες εκλογές- υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, που δείχνει να ακολουθεί την τακτική του κ. Αβραμόπουλου για τη διαμόρφωση ενός υπερκομματικού προφίλ.

Στον διαγκωνισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την εξασφάλιση μέρους της εκλογικής δύναμης του νέου επιτρόπου της Ελλάδας αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ανδρέας Ψυχάρης, που συγκαταλέγεται στους νέους πολιτικούς της Ν.Δ. με αυξανόμενη δύναμη, αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία έχει σταθερούς δεσμούς με τον πολιτικό προϊστάμενο του ελληνικού Πενταγώνου, αλλά και τους πολιτικούς φίλους του, λόγω της μακράς θητείας της στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας, όπου υπήρξε και αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Αβραμόπουλου.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Σε αναζήτηση στρατηγικής μετά τη «μετακόμιση» Αβραμόπουλου είναι και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν καταφέρει στις επόμενες εθνικές εκλογές να καταλάβει την πρώτη θέση στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας, κινδυνεύει να μείνει εκτός Κοινοβουλίου. Ερώτημα αποτελεί το τι θα κάνει ο Νικήτας Κακλαμάνης, που παραδοσιακά έχει ισχυρούς δεσμούς με την εκλογική περιφέρειά του. Εσχάτως έχουν αρχίσει φωνές από το εσωτερικό της Ν.Δ., που κάνουν λόγο για την ανάγκη επιστροφής του πρώην δημάρχου, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να κατεβεί συντεταγμένα στις επόμενες εκλογές, όσον αφορά την Α’ Αθήνας. Ερώτημα αποτελεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και βουλευτής Επικρατείας, είναι πολύ πιθανό -για την ενίσχυση της «γαλάζιας» εκλογικής λίστας- να μετακινηθεί στην παλιά εκλογική περιφέρειά της, όπου εξελέγη δύο φορές πρώτη βουλευτής. Το εν λόγω ενδεχόμενο, ωστόσο, δείχνει να προβληματίζει την πρώην υπουργό, καθώς ο μηχανισμός της στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας είναι ανενεργός εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλαγή των ισορροπιών αναμένεται να δημιουργήσει και η είσοδος στη Βουλή του πρώτου επιλαχόντος στο ψηφοδέλτιο Θάνου Πλεύρη, αλλά και η διαφαινόμενη μετακόμιση του Νότη Μηταράκη στη Χίο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να καταλάβει την πέμπτη θέση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου, συγκεντρώνοντας περί τους 12.000 σταυρούς. Με τον τρόπο αυτό πέρασε πάνω από τους κ.κ. Παυλόπουλο και Ψυχάρη, μετέφερε όμως τώρα το ενδιαφέρον του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους υπόλοιπους.

"Πόλεμος" στη Ν.Δ. για τους νέους παίκτες

Αυτό που αναμένεται να διαμορφώσει συνθήκες «πολέμου» μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που πολιτεύονται στην Α’ Αθηνών είναι η πρόθεση της Συγγρού και του Μεγάρου Μαξίμου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου, εντάσσοντας στο ψηφοδέλτιο υποψηφίους με το ίδιο αστικό προφίλ του διαδόχου της Μαρίας Δαμανάκη στην Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν δύο πρώην ευρωβουλευτίνες που έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τη Νίκη Τζαβέλλα, που συγκέντρωσε περί τις 11.000 ψήφους στην Α’ Αθηνών, αλλά και για τη Ρόδη Κράτσα, που έλαβε περί τις 10.000 ψήφους. Σημειώνεται ότι ο κ. Ψυχάρης εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009 με 7.000 σταυρούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητιούνται κι άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη της απουσίας Αβραμόπουλου, όπως ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς, αλλά και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, που πρόσφατα ανέλαβε σύμβουλος επί θεμάτων υγείας στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ, όπως λέγεται, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επιστρέψει ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα