Στουρνάρας: Μειώνουμε το πρόστιμο δεν το αυξάνουμε

Δεν απέσυρε τη ρύθμιση για τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία όπως αναμενόταν ο Γ. Στουρνάρας παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν χθες στη Βουλή.

Απεθυνόμενος στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως η αύξηση των προστίμων είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι με τον νόμο 4147 και τόνισε πως οι νέες διατάξεις φέρνουν μειώσεις

και όχι αυξήσεις.

"Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ για τις οποίες τόσος θόρυβος έγινε δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 51 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αυτές του ΚΕΔΕ που προτείνουμε τώρα αντί των παραπάνω ποσοστών δηλαδή 60%, 100% και 120% μάξιμουμ προσαύξηση τώρα προβλέπεται ότι αφού το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30% μετά την πάροδο δύο ετών.

Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Με προσαύξηση 10% μετά την παρέλευση εξαμήνου αντί του διμήνου -που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση- θα αρχίσει να υπολογίζεται το πρόστιμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, σύμφωνα με νομοτεχνική βελτίωση στο συγκεκριμένο άρθρο, που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Αν ο φορολογούμενος δεν προχωρήσει είτε σε ρύθμιση, είτε σε εξόφληση, η προσαύξηση θα φτάνει στο 30% στα δύο χρόνια.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρναρας επανέλαβε ότι για όσους υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 η βουλή θα κληθεί να ασχοληθεί με λιγότερο επώδυνα θέματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας έστρεψε τα πυρά του και κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες και τελικά θα πέσει στη θάλασσα.

"O κ. Τσίπρας είναι μια περίπτωση sui generis διανόησης δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Στην ομιλία του επεσήμανε ότι στη χώρα μας υπάρχει το ισχυρότερο στην Ευρώπη πλαίσιο προστασίας των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων όμως το καθεστώς αυτό όπως είπε να ισχύσει και για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

"Αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και διαμορφώνει στρατηγικούς κακοπληρωτές κάνοντας όλους τους άλλους να αναρωτιούνται αν είναι κορόιδα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η μείωση του συντελεστή στο 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η αύξηση από 15 στις 200 χιλιάδες, για το εισοδηματικό πλαφόν για τρίτεκνους, πολύτεκνους και αναπήρους που πρέπει να καταβάλλουν δόση ίση με το 10% του εισοδήματός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα