50 δισ. ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Προσωπικό ενδιαφέρον επιδεικνύει η Ελλάδα για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη. Το εγχείρημα αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες για το δημόσιο χρέος χωρών, όπως της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα έχει επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο

Σαμαράς ξέρει ότι αν το εγχείρημα της τραπεζικής ενοποίησης προχωρήσει τάχιστα- κάτι που μέχρι σήμερα είχε μπλοκαριστεί από την δυστοκία της Γερμανίας- τότε η Ελλάδα θα ευεργετηθεί από μία αναπάντεχη ελάφρυνση χρέους. Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς το project της τραπεζικής ενοποίησης συζητήθηκε για πρώτη φορά σοβαρά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για μία γενναία και ζωτικής σημασίας απομείωση του χρέους για την χώρα μας, καθώς τα 50 δις ευρώ που είχαν εγγραφεί ως δημόσιο χρέος για την στήριξη των τραπεζών, αυτομάτως θα πάψουν να προσμετρούνται σε αυτό. Ποιος είναι ο κίνδυνος όμως; Σύμφωνα με πληροφορίες, αν αυτό προχωρήσει τότε το κούρεμα χρέος με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα... "πάει περίπατο".

Πάντως, ο Σαμαράς επέδειξε ισχυρή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου θα ωφεληθούν από την εξέλιξη της τραπεζικής ενοποίησης. Αυτό είναι το καρότο. Διότι το μαστίγιο θα είναι το κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων με το οποίο θα συνοδευτεί η απόφαση για αφαίρεση των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης από το εθνικό δημόσιο χρέος.

Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται να αποκαλυφθούν και επιπλέον παράμετροι γύρω από την τραπεζική ενοποίηση, διότι τις περισσότερες φορές έχει αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη κρύβουν περισσότερες παγίδες απ' όσες συχνά μπορεί κανείς να φανταστεί...

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Σαμαράς: Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής

Με το βλέμμα στη Γερμανίδα Καγκελάριο η κυβέρνηση

Ο Α. Σαμαράς παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Υπέρ των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Α. Σαμαράς

Σαμαράς: Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα