Ψηφιακά γκάλοπ με χρήση tablet

Η e- εποχή είναι εδώ με εφαρμογές που πλέον αγγίζουν πολλαπλές εκφάνσεις στης καθημερινότητάς μας. Σε μία εποχή λοιπόν όπου η ενημέρωση, το διάβασμα, το παιχνίδι, η επικοινωνία, οι αγορές, αλλά και η εκπαίδευση γίνονται πλέον ψηφιακά μήπως έχει έρθει η ώρα να γίνει το ίδιο και με τις κάλπες?

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται εύκολα, δίνει τη δυνατότητα ψήφου σε άτομα με αναπηρία, ενισχύει τη συμμετοχή

του εκλογικού σώματος και βέβαια υπάρχει ταχύτητα στην καταμέτρηση των ψήφων. Τόσο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία αλλά και διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως η Αγγλία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ελβετία έχουν υιοθετήσει ηλεκτρονικά συστήματα για εκλογές και δημοψηφίσματα. Η γειτονική Εσθονία είναι και «πρωταγωνίστρια» στη διαδικασία με το σύστημα ηλεκτρονική ψηφοφορίας να θεωρείται το μεγαλύτερο το οποίο διαχειρίζεται χώρα της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα e- διαδικασίες έχουν πλέον αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και στο πλαίσιο των εκλογών με τις πρώτες εφαρμογές e- ψηφοφορίας να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το ελληνικό κοινό φαίνεται να είναι θετικό στην «ηλεκτρονική» προσέγγιση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη θετική αντίδραση στο πρώτο πιλοτικό ψηφιακό exit poll το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2012 από την εταιρεία ερευνών Metron Analysis και τη WIND. Φέτος οι συμπολίτες μας εξοικειώνονται ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκλογική διαδικασία μέσα από προεκλογικά ψηφιακά γκάλοπ που διενεργεί η Metron Analysis αυτό το διάστημα με επίκεντρο την Περιφέρεια Αττικής.

Οι ερευνητές της Metron Analysis είναι εφοδιασμένοι με tablet στα οποία τρέχει μια ειδική εφαρμογή για το ψηφιακό γκάλοπ, όπου οι ερωτήσεις εναλλάσσονται σε οθόνες. Τα στοιχεία που συλλέγονται, αποστέλλονται αυτόματα την ίδια ώρα στο κεντρικό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων της Metron Analysis μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της WIND που εξασφαλίζει την υψηλή ταχύτητα στη μετάδοση των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου ψηφιακού γκάλοπ στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Keywords
Τυχαία Θέματα