Πάλι φταίνε οι... πρώην για τον Γιάνη Βαρουφάκη

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον τότε Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έδειξε ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπευθύνους για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την παραμονή της χώρας εκτός αγορών.

Απαντώντας

σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λόγω μιας φωτογραφικής διάταξης η οποία αφορά μόνο στην Ελλάδα και αναφέρει ότι όποιας χώρας τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και άνω έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΕΚΤ τότε η χώρα δεν μπορεί να συμμετάσχει.

«Τυχόν συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε ιδιαίτερα θετική επίπτωση δεδομένου του χαρακτήρα του ελληνικού προβλήματος. Θα επέσπευδε την έξοδό μας στις αγορές. Όμως λόγω μιας φωτογραφικής διάταξης μόνο για την Ελλάδα η συμμετοχή μας δεν είναι δυνατή. Είναι καταστροφή για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου που υπέγραψε τους συγκεκριμένους όρους. Οι επιπτώσεις είναι ότι σπρώχνει προς το μέλλον την έξοδο στις αγορές. Οι ευθύνες πρέπει να λέγονται και να αποδίδονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης εννοώντας την μετατροπή των όρων στο 2ο Μνημόνιο, φράση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της απογευματινής έναρξης εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε και η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα της επιστροφής στη χώρα του 1,9 δις ευρώ ως μέρος της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. χρήματα τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρούσε δικά της. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η διεκδίκηση των χρημάτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς κάποιες χώρες ενέγραψαν τα χρήματα αυτά στον προϋπολογισμό τους με αποτέλεσμα αν μας τα δώσουν πίσω να θεωρηθεί νέο δάνειο. Θεωρούσαμε ότι θα είναι το πιο εύκολο μέρος δόσης για να το πάρουμε. Δικά μας χρήματα είναι. Είναι όμως το πιο δύσκολο» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την κόντρα της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καλώντας τον κ. Στουρνάρα να σεβαστεί και αυτός της ανεξαρτησία της ΤτΕ και να μην σχολιάζει το κυβερνητικό έργο: «Σέβομαι απόλυτα την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδας. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να την παραβιάσω. Σε καμία περίπτωση ως Υπουργός Οικονομικών δεν θα σχολιάσω τον τρόπου που η ΤτΕ επιτελεί το έργο της. Αλλά και από την άλλη πλευρά η ΤτΕ θα έπρεπε να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο» είπε.

Καταλήγοντας πάντως ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε όσα είπε το πρωί στο συνέδριο του Economist περί μεταφοράς της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν άμεσα , στο μέλλον. Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε ως μια καλή λύση την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων από τον ESM και την αποπληρωμή τους μέσω ενός swap «Το swap δεν είναι η μόνη ιδέα. Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Αν θα γίνει με perpetual bond, με μια νέα έκδοση 30 ετών του δημοσίου ή με κάποιο άλλο εργαλείο θα το συζητήσουμε» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα