Μαύρη τρύπα ενός δισεκατομμυρίου και στο ασφαλιστικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΟΥ, ένθετο Moneypro

Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε μπαράζ θετικών ειδήσεων θα επιδοθεί τον ενάμιση μήνα που μεσολαβεί έως τις εκλογές το οικονομικό επιτελείο, αν και η δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων κειμένων του Μνημονίου ενδέχεται να σκιάσει την εορταστική ατμόσφαιρα -τουλάχιστον για όσους ανατρέξουν στα κεφάλαια που αφορούν τη βιωσιμότητα

των ασφαλιστικών ταμείων.

Επί του παρόντος, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Εργασίας τηρούν σιγήν ιχθύος και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η «τρύπα» που άνοιξε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από τη βεβιασμένη κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, επικοινωνιακά τουλάχιστον, -αν δεν προκύψουν κι άλλες εκπλήξεις τύπου «Μπαλτάκου»- δείχνει να έχει πλεονέκτημα, αφού οι αριθμοί για πρώτη φορά μετά από χρόνια φαίνεται να είναι «σύμμαχοι». Στο υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα, υπάρχει «οργασμός» κινητικότητας και στο πεδίο των εσόδων και στο πεδίο των δαπανών, έτσι ώστε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα έως τις εκλογές να είναι αντιστρόφως ανάλογα από αυτά του περσινού πρώτου εξαμήνου. Ηδη για το πρώτο δίμηνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει να λέει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατάφερε να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρσι, ανεβάζοντας τον πήχη στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, μπορεί να λέει ότι η εισπραξιμότητα φόρων και οφειλών διατηρείται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2013.

Ο αντίλογος στον πρώτο είναι ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες που «γεννάνε» ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, ενώ ο δεύτερος καλείται να βρει ταχέως αντίδοτο στο «φούσκωμα» των νέων οφειλών και στις αποκλίσεις στους έμμεσους φόρους (κυρίως στα καύσιμα), έτσι ώστε να μην κυνηγάει στο δεύτερο εξάμηνο τους στόχους. Ακόμα κι έτσι, αυτά τα προβλήματα δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς η στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή της ανάδειξης των πρώτων θετικών ενδείξεων. Μετά από προεργασία μηνών και αφού προηγήθηκε η απαραίτητη συνεννόηση με την τρόικα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, προωθεί το νέο σύστημα πληρωμών-συμψηφισμών ΦΠΑ. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ανάσες ρευστότητας στη βραχυκυκλωμένη αγορά, ενώ σε συνδυασμό με τα «πακέτα» που ανακοινώνει ο Κ. Χατζηδάκης μέσω του ΕΣΠΑ δίνεται η εικόνα ότι «κάτι αρχίζει να κινείται». Από την ίδια λογική διέπεται και το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταλήξει στους λογαριασμούς ενός εκατομμυρίου δικαιούχων περίπου μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η αιχμή του δόρατος δεν μπορεί να είναι άλλη από την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κίνηση που μπορεί από το οικονομικό επιτελείο να ερμηνεύεται (και) με καθαρά τεχνοκρατικούς όρους (καμπύλη χρέους), ωστόσο πολιτικά συνδέεται με την αρχή τουλάχιστον της οριστικής εξόδου από την κρίση -κάτι που φαίνεται να «ευλογούν», για τους δικούς τους λόγους, και οι ξένοι εμπνευστές των δύο Μνημονίων. Απώτερος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η έστω πολιτική δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο Eurogroup του Μαΐου.

«ΒΟΜΒΑ». Οσο κι αν ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει, ειδικά τώρα, ένα τόσο «καυτό» θέμα όσο η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, η αλήθεια είναι ότι με τη δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων κειμένων του Μνημονίου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για έναν νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων, την κατάληξη των οποίων δεν μπορεί να προδικάσει κανείς.

Οπως επισημαίνουν στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «όλα ξεκινάνε από το γεγονός πως υπάρχει υποχρέωση νέων αναλογιστικών μελετών κάθε δύο χρόνια». Αν σκεφθεί κανείς ότι η διετία αυτή «τρέχει» από το 2011, είναι προφανές γιατί στην επικαιροποίηση του Μνημονίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για ολοκλήρωση αυτών των μελετών έως το φθινόπωρο και λήψη των όποιων διορθωτικών μέτρων μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα