Οκταμελής συνάντηση: Δεν τίθεται θέμα Grexit (VIDEO)

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των 28 ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε η οκταμερής-τελικά-συνάντηση που είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στην «μίνι-σύνοδο» για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ,

του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα ήταν συγκρατημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για πολιτική λύση για την Ελλάδα, ωστόσο οι συνομιλητές του, με κορυφαία την Γερμανίδα Καγκελάριο, παρέπεμψαν στην τήρηση των δεσμεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα για ρευστότητα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος αναφέρθηκε στην «μικρή» πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Οι πρώτες Ευρωπαικές πηγές στο Ευρωπαικό Συμβούλιο εκτιμούν πως διαφαίνεται σύγκλιση στις απόψεις των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως προς την διαδικασία που θα ακολουθήσουν.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως θα υπάρξει πρόταση για υποβολή μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά σε έκτακτο Eurogroup, μάλλον εντός της επόμενης βδομάδας, όπου θα παρουσιαστούν απτά μέτρα και υλοποιήσημες μεταρρυθμίσεις που θα επικυρωθούν από τους εταίρους.

Επίσης αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο. Διαπιστώθηκε επίσης από τους εταίρους πως η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών προς τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονταν στην Αθήνα δεν ήταν η βέλτιστη και πως η ρητορική που ακολούθησε η κυβέρνηση δημιούργησε περισσότερα προβλήματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην οχταμερή ανέλαβαν την πολιτική δέσμευση ότι δεν τίθεται και δεν θα υπάρξει θέμα Grexit. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι «η βέλτιστη».

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή στάση της ΕΚΤ στα αιτήματα της Ελλάδας

FT: Μυστικό σχέδιο Ντράγκι για "ασφυξία" στην Αθήνα

Αυτά θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην επταμερή συνάντηση

Η προειδοποίηση του Ντάισελμπλουμ πριν την συνάντηση για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα