Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη λέει η ΝΔ

Σε μπαράζ υπαινιγμών κατά της κυβέρνησης με αιχμές πως η άρον άρον μεταβίβαση των ακινήτων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω κατεπείγοντος νομοσχεδίου προκαλεί ερωτήματα για το ποιος ωφελείται επιδόθηκε σήμερα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Κατά την επεξεργασία του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις σε Επιτροπή της Βουλής ο Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε

γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να λύσει την εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο και την ΕΤΑΔ και να μεταβιβάσει την περιουσία του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Βορίδης μάλιστα ενέπλεξε στην ιστορία και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί δικαστήριο μεταξύ του Δημοσίου και εταιρείας που διαχειρίζεται μεγάλο παραλιακό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, το 2009 ο νυν Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ως νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε) είχε τότε συντάξει τροποποιητική σύμβαση για την αντιδικία που είχε το ελληνικό δημόσιο με το ξενοδοχείο προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Μπορεί η τότε διοίκηση της ΕΤΑΔ να ενέκρινε την τροποποιητική σύμβαση του κ. Σαγιά, ωστόσο το 2012 η νέα διοίκηση θεώρησε πως η σύμβαση του κ. Σαγιά όχι απλώς δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά αντιθέτως ζημίωνε το δημόσιο έναντι του ιδιώτη με αποτέλεσμα να καταγγείλει δικαστικά τη σύμβαση.

Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κατά τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι το Εφετείο παρεδέχθη ότι η σύμβαση που είχε συντάξει ο κ. Σαγιάς ήταν υπέρμετρα επιβαρυντική σε βάρος του Δημοσίου και σε βάρος των «χρηστών ηθών». Η εταιρεία προσέφυγε στο Άρειο Πάγο κερδίζοντας αναίρεση ενώ η νέα δίκη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου.

«Γιατί βιάζεστε, ενώ η υπόθεση είναι σε εκκρεμοδικία να θέσετε σε εκκαθάριση την δημόσια επιχείρηση; Αν δεν έχει οριστεί εκκαθαριστής τότε το Δημόσιο δεν θα μπορεί να παρασταθεί στο δικαστήριο με ό,τι αυτό σημαίνει για την έκβαση της υπόθεσης. Ποιος θα ωφεληθεί από την άρον άρον μεταβίβαση της περιουσίας της ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ;» ρώτησε με νόημα ο Μάκης Βορίδης.

Άλλη διάσταση στο θέμα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοίτα πως έσπασε ο διάολος το ποδάρι του. Ο έχων πλέον τη θέση του κ. Μπαλτάκου, τον οποίο τόσο κατηγορήσατε για τις τροπολογίες, υπέγραψε τη σύμβαση η οποία εκρίθη από το Εφετείο ως καταχρηστική για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ο κ. Σαγιάς πρέπει να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις. Υπάρχει μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Αν το δημόσιο χάσει τη δίκη ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, επειδή συνέχεια μας λέτε για ειδικά δικαστήρια» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ενώ όμως η κα Βαλαβάνη έδειξε αρχικά να αρνείται τις κατηγορίες της Ν.Δ πως το δημόσιο θα μείνει ανυπεράσπιστο στην αντιδικία με τον ιδιώτη, στη συνέχεια επέφερε τροποποίηση στο νομοσχέδιο, η οποία όμως μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα: «Οι εκκρεμείς κατά το χρόνο λύσης της εταιρείας δίκες σε κάθε βαθμό αναβάλλονται εφόσον έχουν προσδιορισθεί πριν τον διορισμό του Εκκαθαριστή και συνεχίζονται μέχρι την τελεσιδικία τους από τον εκκαθαριστή. Με Υπουργική Απόφαση ορίζεται η νομική εκπροσώπηση ης εταιρείας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση των δικών αυτών» ανέφερε η διάταξη που προσέθεσε η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προκαλώντας όμως νέο κύκλο αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία.

«Μετά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας η κα Βαλαβάνη κατέθεσε προσθήκη αλλά πληροφορούμε την κα υπουργό πως στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχει η διάκριση των εξουσιών πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με νόμο δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αναβολή της δίκης. Με την προσθήκη της επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην έχει προλάβει να οριστεί εκκαθαριστής μέχρι τη δική. Άρα θα αναλάβει εκείνη και η κυβέρνηση τη βλάβη που θα υποστεί το ελληνικό Δημόσιο. Η μόνη λύση είναι η απόσυρση της διάταξης» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιαδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα