Κοινή συνεκπαίδευση για τους νέους ανθυπολοχαγούς των Όπλων της Τάξεως 2013(ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, η συνεκπαίδευση του βασικού ενοποιημένου τμήματος ανθυπολοχαγών Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Αεροπορίας Στρατού της Τάξεως 2013 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στο πλαίσιο της οποίας, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), απλής ενέργειας, με την επωνυμία «Συμπληγάδες», που ήταν επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική διαταγή της Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ στο πεδίο ασκήσεων του Αυλώνα και

η εκπαίδευση αυτή στα συνδυασμένα όπλα αποτελεί πρότυπο εκπαιδεύσεως για την διεξαγωγή των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων. . Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα της συνεκπαιδεύσεως, που σύμφωνα με το ΓΕΣ, περιελάμβανε τα εξής αντικείμενα.

Την πρώτη ημέρα της συνεκπαιδεύσεως, η Σχολή Τεθωρακισμένων επικεντρώθηκε στην ενημέρωση των εκπαιδευομένων, σχετικά με την εξέλιξη και την τακτική χρησιμοποίηση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθώς επίσης και στην ενημέρωση των αξιωματικών κάθε Όπλου, πάνω στις δυνατότητες των μέσων των άλλων Όπλων. Συμμετείχαν νεαροί ανθυπολοχαγοί Πεζικού, Τεθωρακισμένων Πυροβολικού, Μηχανικού και Αεροπορίας Στρατού της Τάξεως του 2013 της ΣΣΕ, καθώς και οι Μόνιμοι Λοχίες (Πεζικού) της αντιστοίχου Τάξεως 2013 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών. (Θέματα: Η εξέλιξη στη χρήση συνδυασμένων Όπλων, η τακτική χρησιμοποίηση του σύγχρονου Πυροβολικού Μάχης, η τακτική χρησιμοποίηση αντιαρματικών όπλων, πρακτικό παράδειγμα οργανώσεως αντιαρματικής άμυνας τοποθεσίας, από εκπαιδευόμενο Ανθυπολοχαγό (ΠΖ), εξέλιξη τακτικών, λόγω εισαγωγής του σύγχρονου άρματος Leopard-2A6HEL.

Ακολούθως επιδείχθηκαν στους εκπαιδευόμενους άρματα μάχης Leopard-2A6HEL, αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως VBL, πυροβόλα PAK, άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Leopard-1V mine plough, συστήματα κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος ΟSΑ-ΑΚ, συστήματα Μ901 ITV, αντιαρματικά FAGOT. Για την επίδειξη αυτή χρησιμοποιήθηκαν αξιωματικοί προερχόμενοι από τις Σχολές Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και Μηχανικού.

Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του ασκουμένου τμήματος Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων αποτελούμενο από δύο Μηχανοκίνητες διμοιρίες και δύο Ουλαμούς Μέσων Αρμάτων, του Κυρίου Σταθμού Διοικήσεως του Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και υλοποιήθηκαν οι διαδικασίες οργανώσεως μάχης και οργανώσεως της αμυντικής τοποθεσίας, καθώς και της εκπαιδεύσεως των Ανθυπολοχαγών (ΠΒ) στα πυροβόλα PzH-2000 από εκπαιδευτές της Σχολής Πυροβολικού.

Την τρίτη ημέρα έλαβε χώρα διεξαγωγή του αμυντικού αγώνα από τις Μ/Κ Διμοιρίες – ΟΥΜΑ, με εκτέλεση τεχνικών άμυνας τομέα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες παροχής πυρών υποστηρίξεως, με την υλοποίηση ομάδος Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή (ΠΑΠ) – Κέντρου Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως Τακτικού Συγκροτήματος – Πυροβολαρχία PzH 2000, με ανταπόκριση αιτήσεων βολής βάσει του τακτικού σεναρίου.

Τέλος, την τέταρτη ημέρα έγινε συνέχιση διεξαγωγής αμυντικού αγώνα – εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος, κριτική της ασκήσεως, έναρξη της συντηρήσεως και της αποκαταστάσεως των μέσων.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα