Σούρλας: Εθνικό χρέος για τους άταφους νεκρούς στη Βόρειο Ήπειρο το 731

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων μαχητών του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων, οι οποίοι κράτησαν απόρθητο το θρυλικό ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941, και εκεί έσπασαν την ορμή της επιχειρήσεως «Primavera”, δηλ. της «Εαρινής επιθέσεως» των Ιταλών, την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, με την ευκαιρία της φετινής 73ης επετείου της μεγάλης μάχης.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την «Ένωση Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του Έπους 1940-΄41», παραβρέθηκαν

πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα, ο πρώην ΥΕΘΑ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α.Φραγκούλης Φράγκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Κλάδων και πλήθος κόσμου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ. Σούρλας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο εθνικό χρέος που οφείλουμε ακόμα προς αυτούς τους ήρωες. «Δυστυχώς δεν έχουμε εκπληρώσει το εθνικό χρέος, όταν επί 72 χρόνια παραμένουν άταφοι, προσωρινά θαμμένοι και σε ομαδικούς τάφους οι 7.976 που έπεσαν για την πατρίδα και την ελευθερία στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου κατά το έπος 1940 – 1941» τόνισε χαρακτηριστικώς για να προσθέσει: «Επιβάλλεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών το 2009 για στρατιωτικά κοιμητήρια μετά από αγώνες για να τεθεί τέρμα σ΄αυτή την εκκρεμότητα και όσο είναι δυνατόν να αμβλυνθεί ο πόνος και ο καημός των παιδιών των πεσόντων. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες για την πατρίδα που διέρχεται μια βαθιά κρίση. Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια» σημείωσε με έμφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηρωικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, που ανήκε στη δύναμη της Ιης Μεραρχίας, προερχόταν από τον νομό Τρικάλων, εκεί όπου αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων, από τις οποίες στην κεντρική θα παραστούν και ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα