Κι όμως ... το πολύ διάβασμα βλάπτει

Όταν κουράζουμε το μυαλό μας, κουράζουμε εξίσου και το σώμα μας, υποστηρίζει μια νέα μελέτη σχετικά με την πνευματική κόπωση. Η νοητική εξουθένωση μπορεί να μειώσει τις αντοχές μας και τη διάρκεια μιας προπόνησης, ακόμη κι αν αισθανόμαστε πως έχουμε συσσωρευμένη ενέργεια. Οι επιστήμονες έχουν παλαιότερα μελετήσει τις επιπτώσεις της έντονης σωματικής κόπωσης στη νοητική επεξεργασία. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι οι επιδράσεις είναι αμφίδρομες.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times,

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία και το γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μελετήσουν το συσχετισμό άσκησης και μελέτης.Έπειτα από δοκιμές σε εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πνευματική κόπωση επηρεάζει την αντοχή σε ποσοστό 13%. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε πως η μέγιστη παραγωγή δύναμης δεν επηρεάζεται όπως η αντοχή κι αυτό ερμηνεύεται ως αυξημένο αίσθημα κόπωσης.

Με άλλα λόγια, αντιλαμβανόμαστε την άσκηση ως δυσκολότερη όταν είμαστε κουρασμένοι, ενώ αντικειμενικά οι μύες μας ανταποκρίνονται εξίσου καλά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Keywords
Τυχαία Θέματα