Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα επιστρέφει στην Ελλάδα

Την επιστροφή Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους ανακοίνωσε το Μουσείο Γκετί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ιδρύματος, το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το Μουσείο το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής.

Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση εγγράφου του 1960, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Γκετί, προέβη σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μεταφορά του βυζαντινού χειρόγραφου από τη Μονή δεν έγινε με νόμιμους τρόπους.

Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο έχει επιστρέψει αρκετά αντικείμενα

στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ιταλία, για τα οποία οι χώρες αυτές κατήγγειλαν ότι είχαν παράνομα βγει από τα σύνορα τους. Υπεύθυνοι του Μουσείου Γκετί τονίζουν πως δεν έχουν αποκτήσει ποτέ εν γνώσει τους αμφισβητούμενων αντικείμενα .

Το χειρόγραφο, που εκτίθεται στο κέντρο Γκετί ως τις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις Ελληνικές συλλογές», θα επιστραφεί μετά το τέλος της. Το 2011, το Μουσείο Γκετί υπέγραψε μνημόνιο με την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο τα δύο μέρη συμφώνησαν να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα