Μουσείο η ιστορική "Νεράιδα" του Γιάννη Λάτση

Φορτωμένο με εικόνες, με προσωπικές και ιστορικές μνήμες, το πλοίο «Νεράιδα» αράζει στα γνώριμα νερά του, για να προσφέρει στους επισκέπτες του ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από ρότες δικές του που χαρτογραφούν την πορεία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Επτά δεκαετίες μετά τη ναυπήγησή του και εξήντα χρόνια μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό, το «Νεράιδα» επιστρέφει στα λιμάνια του, αυτή τη φορά ως πλωτό Μουσείο.

Το ιταλικού σχεδιασμού σκαρί, που ναυπηγήθηκε το 1939 στο Φιούμε (σημερινή Ριέκα) των ακτών της Κροατίας, πλήρως ανακατασκευασμένο και μεταμορφωμένο

σε ένα σύγχρονο πλωτό Μουσείο, θα ξεκινήσει, στις 14 Σεπτεμβρίου, ένα ταξίδι στους παραδοσιακούς του προορισμούς, τις Σπέτσες, την Ερμιόνη, την Ύδρα, τον Πόρο, τα Μέθανα και την Αίγινα. Θα παραμείνει σε κάθε λιμάνι για δύο με τρεις ημέρες, προκειμένου να μπορέσουν να το επισκεφθούν μαθητές, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες των περιοχών αυτών. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το «Νεράιδα» ανήκει στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με κύριους σκοπούς την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας της ελληνικής εμπορικής και ποντοπόρου ναυτιλίας, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της, του Γιάννη Λάτση, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Βασική αποστολή του, όμως, παραμένει η ανάδειξη της ιστορίας του ίδιου του πλοίου, μιας ιστορίας που συμπυκνώνει και συμβολίζει το κομβικό, και συχνά παραγνωρισμένο, έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν τα πλοία και οι άνθρωποι της ακτοπλοΐας στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα