Και "Ανδρέας" και "Γιώργος"...

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Εξω Ανδρέας, μέσα Γιώργος Παπανδρέου». Ο Αλέξης Τσίπρας, ως διεκδικητής της προεδρίας της Κομισιόν, χρησιμοποιεί το επιτυχημένο σλόγκαν της «Αλλαγής» του ιδρυτή του Κινήματος, ενώ στην εγχώρια πολιτική του δράση ακολουθεί την επικοινωνιακή πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου,

έχοντας μαζί του προσωπικούς φωτογράφους και κινηματογραφιστές, για να καταγράφουν την πορεία του προς την εξουσία.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το κεντρικό σύνθημα για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν είναι το αίτημα για «αλλαγή» στην Ευρώπη, με αποκατάσταση της «Δημοκρατίας», ενώ σε κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο ιστότοπο είναι διάχυτη η φρασεολογία της «Ανδρεοπαπανδρεϊκής» εποχής.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στην παρουσίαση του βιογραφικού του, εμφανίζεται ως μάχιμος πολιτικός μηχανικός, επαγγελματική ιδιότητα που δεν έχει ασκήσει ενεργά, δεδομένου ότι από πολύ νεαρή ηλικία έχει αφοσιωθεί μόνο στο κομματικό καθήκον.

επικοινωνια. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στη γοητεία της «αμερικανόπνευστης» προπαγάνδας, υιοθετώντας το μοντέλο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το 2004 ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία του προς τον λαό, έχοντας σταθερά πλάι του έναν προσωπικό φωτογράφο (Βασίλη Φίλη) και έναν σκηνοθέτη από την ΕΡΤ (Γιώργο Σιούλα).

Οι άνθρωποι αυτοί απαθανάτιζαν κάθε του προεκλογική κίνηση ή επίσκεψη στο εξωτερικό. Μάλιστα, στην πρώτη του μαραθώνια περιοδεία, που ξεκίνησε από τη Θράκη και κατέληξε στη Χαλκίδα, συμμετείχε με συνεργείο κινηματογράφησης και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος «Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, συγκεντρώνοντας πολύτιμο υλικό για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος «ερχόταν να τα αλλάξει όλα». Την πεπατημένη του Γιώργου Παπανδρέου ακολουθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη διαφορά ότι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να «πρωταγωνιστήσει» ως «ηθοποιός» και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο. Κι αυτό διότι οι άνθρωποι που τον «κινηματογράφησαν» δεν το έκαναν για να περιοριστεί η προβολή του έργου τους σε κάποιο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να παρουσιαστεί στο φιλοθεάμον κοινό.

73 λεπτα. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Στο Νήμα». Εχει διάρκεια 73 λεπτά και σκηνοθετήθηκε από τους νεαρούς κινηματογραφιστές Αλέξανδρο Παπανικολάου και Εμιλι Γιαννούκου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι άνθρωποι που φέρεται να μεσολάβησαν στην Κουμουνδούρου για να υλοποιηθεί η ιδέα του ντοκιμαντέρ ήταν ο φίλος του Αλ. Τσίπρα και γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, καθώς και ο επί σειράν ετών στενός συνεργάτης του στην εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», Ηλίας Μπόβαλης. Ο τελευταίος είναι και συμπαραγωγός στο ντοκιμαντέρ, ενώ οι «ποδοσφαιρόφιλοι» τον ξέρουν και με την άλλη ιδιότητά του, αυτή του σημαίνοντος παράγοντα στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Κομματικές πηγές από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι ο Στέλιος Κούλογλου έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή κατά καιρούς έχει τοποθετηθεί υπέρ της Κουμουνδούρου, αλλά γιατί με δικές του πρωτοβουλίες άνοιξε πόρτες στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εμφανιστεί σε διαφορετικά ακροατήρια από αυτά στα οποία απευθυνόταν όταν τα ποσοστά του κόμματός του ήταν στο 3%.

Εσχάτως, ο Στέλιος Κούλογλου, ως ιδιοκτήτης και του ιστοτόπου tvxs, διοργάνωσε εκδήλωση για την ανάπτυξη, με κεντρικούς ομιλητές τον Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο.

Η συνεργασία του με την Κουμουνδούρου αποτυπώνεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, στα Τρίκαλα η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης για την προβολή ντοκιμαντέρ του γνωστού δημοσιογράφου υπό τον τίτλο «Νεοναζί - Το ολοκαύτωμα της μνήμης».

Οι σκηνοθέτες της ταινίας «Στο Νήμα»

Ο Αλέξανδρος Παπανικολάου και η Εμιλυ Γιαννούκου είναι ζευγάρι εδώ και δέκα χρόνια, εργάζονται μαζί εδώ και μία πενταετία και ζουν στη Γαλλία. Η Εμιλυ έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία και ο Αλέξανδρος έκανε κινηματογραφικές σπουδές. Εχουν ιδρύσει στο Παρίσι την εταιρεία παραγωγής Persona Production, φτιάχνουν ντοκιμαντέρ και συνεργάζονται με τηλεοπτικά κανάλια. Μιλώντας πρόσφατα στο Andro TV για την ταινία τους ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η ταινία “Στο Νήμα” είναι παρατηρητικό ντοκιμαντέρ, χωρίς σχόλια και η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται με άμεσο τρόπο. Μας δόθηκε αποκλειστική πρόσβαση στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η κεντρική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα πορτρέτο, πλησιάζοντας όσο περισσότερο γίνεται στην προσωπικότητά του. Βασική προϋπόθεση για να γίνουν σωστά τα γυρίσματα ήταν να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας του Αλέξη Τσίπρα και της δικής μας, για να έχουμε μια σχετική ελευθερία κινήσεων. Για να μην τους ενοχλούμε και τους είμαστε βάρος, αλλά και για να μπορέσουμε να “ξεχαστούμε”, σχηματίσαμε μια πολύ μικρή ομάδα, δύο ατόμων, με ελαφρά μέσα. Η σχέση με όλη την ομάδα του Τσίπρα, αλλά και με τον ίδιο ήταν πολύ καλή. Φυσικά, δεν μπορέσαμε να είμαστε παντού, αλλά σε γενικές γραμμές μας άφησαν μεγάλη ελευθερία».

Το ντοκιμαντέρ, που ξεκινά από την προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου του 2012 και φτάνει μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, «ρίχνει φως στην προσωπικότητα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, τις πολιτικές απόψεις και τις φιλοδοξίες του, από τον Αλέξη Τσίπρα, τον άνθρωπο στην πρώτη γραμμή, μέχρι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος όπου χτίζονται στρατηγικές και οι πολιτικές γραμμές εξελίσσονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα