Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν χάρη στην κρίση της Ουκρανίας

Η Ουκρανική κρίση εκτόξευσε τη δημοτικότητα του Πούτιν, καθώς περισσότεροι από δύο στους τρεις Ρώσους επιδοκιμάζουν την πολιτική του.

Συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων, 9% περισσότεροι απ' ό,τι τον Φεβρουάριο του 2013 δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική του Πούτιν, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το ανεξάρτητο Κέντρο Levada σε δείγμα 1.603 ανθρώπων σε 45 ρωσικές επαρχίες.

Μόνο το 30% των Ρώσων (έναντι 35% πριν ένα χρόνο) εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική του Πούτιν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κέντρου.

Το ινστιτούτο VTsIOM τοποθετεί τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου στο 68% και επισημαίνει ότι για το 53% των ερωτηθέντων η ουκρανική κρίση είναι το «βασικό θέμα» της επικαιρότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν, που πλησιάζει το ποσοστό που είχε φτάσει τον Μάιο του 2012, όταν επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς συνεχίζεται η επέμβαση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία», εκτιμά ο Αλεξέι Λέβινσον κοινωνιολόγος του Κέντρου Levada.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Πούτιν δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 60% από το 2000 οπότε ανήλθε στην εξουσία.

Τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του προέδρου, σύμφωνα με αυτά τα αρχέτυπα, βασίζεται κυρίως σε αξίες μη υλικές.

Για τον ηγέτη του κράτους είναι σημαντικό να συμβαδίζει με την εθνική πολιτική εθιμοτυπία και ιδιομορφία. Εάν μια τέτοια αντιστοιχία υπάρχει, τότε η εμπιστοσύνη απέναντι στον ανώτατο θεσμό της κρατικής εξουσίας είναι εξασφαλισμένη. Όμως, αμέσως μόλις ο ηγέτης του κράτους ολισθαίνει από αυτό τον εθιμοτυπικό κανόνα, χάνει τη νομιμότητά του και του προσδίδεται το προσωπείο του «σφετεριστή».

Ο Πούτιν προς το παρόν έχει καταφέρει γενικά να τηρεί τη γραμμή της πολιτικής εθιμοτυπίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τον ηγέτη. Ωστόσο, κρίνοντας από την αλλαγή του δείκτη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο, υπάρχει μια έντονη απαίτηση για πιο εμφανείς και δραστικές εκφάνσεις της προεδρικής εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα