Η εκδίκηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε αστάθμητο παράγοντα των εξελίξεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναδεικνύεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Ελληνας επίτροπος, παράλληλα με το μέτωπο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους (αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων του), παρακολουθεί στενά και τα τεκταινόμενα στο κόμμα του, συνομιλώντας καθημερινά με «γαλάζιους» βουλευτές και στελέχη. «Δεν θα μπορούσε

να μη δηλώνει “παρών” σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την παράταξη», λένε χαρακτηριστικά πολιτικοί φίλοι του κ. Αβραμόπουλου.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

Κάποιες από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τις ημέρες που βρισκόταν στην Αθήνα. Ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με 30-35 «γαλάζιους» βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Καραμανλής ο νεότερος και Κώστας Τσιάρας. Ιδιαίτερη, ωστόσο, σημασία από σημειολογικής πλευράς έχουν οι επαφές του με τον ήδη χαρακτηρισμένο ως εν δυνάμει δελφίνο Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ως γνωστόν αναλαμβάνει πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες στο εσωκομματικό πεδίο. Με τον πρώτο είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να τα πουν για αρκετή ώρα πρόσφατα, στη βάφτιση του εγγονού του έμπιστου συνεργάτη του κ. Αβραμόπουλου Αριστείδη Καλογερόπουλου. Για τους μη γνωρίζοντες, η κόρη του τελευταίου έχει παντρευτεί τον υιό της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και αγαπημένο ανιψιό του μέχρι πρότινος υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νικόλα Γκουρντέν. «Με τον Κυριάκο τα πήγαινε πάντα καλύτερα από ό,τι με την Ντόρα», επισημαίνουν κοινοί φίλοι των δύο ανδρών. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις του με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, ο Ελληνας επίτροπος, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει βρει μαζί του ουκ ολίγους κοινούς κώδικες σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να χαράξει η Ν.Δ. τους επόμενους μήνες, με φόντο τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, καθώς και για το άμεσο και απώτερο μέλλον της παράταξης.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Με βάση τα λεγόμενα τακτικών συνομιλητών του, αυτή την περίοδο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ της ανάγκης διατήρησης ψυχραιμίας στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού, εξαιτίας της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα. «Τώρα προέχει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δανειστές και εν συνεχεία μπορούμε με ηρεμία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες συζητήσεις, κινήσεις και γενναίες αποφάσεις για την παράταξη», διαμηνύει στις κατ’ ιδίαν κουβέντες του για τα εσωτερικά της Ν.Δ. ο κ. Αβραμόπουλος. Ως εκ τούτου, θεωρεί κομβικό σημείο για τις όποιες εξελίξεις το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, οπότε και θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως ο διάλογος για τις αιτίες της εκλογικής συντριβής, αλλά και για την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του κόμματος θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει... χθες, ώστε η «γαλάζια» παράταξη να μη μείνει εκ νέου πίσω από τις εξελίξεις.

Σπάνιες οι επαφές με Σαμαρά και... δελφίνους

Οι θέσεις που διατυπώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα και των επαφών του σε διάφορα διεθνή κέντρα, αλλά και με υψηλόβαθμους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια και τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μοιραία ο πιο κοντινός συνομιλητής τους από νεοδημοκρατικής πλευράς. «Δεν πιστεύει ούτε σε θεωρίες περί “αριστερής παρένθεσης”, ούτε σε βιαστικές επικρίσεις για το κυβερνητικό έργο. Αλλωστε, ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει περί ανάγκης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να εξελιχθεί σε παρατηρητή των γεγονότων. Οφείλει να κάνει βαθιά αυτοκριτική και να προχωρήσει», σημειώνουν στελέχη πέριξ του «γαλάζιου» αντιπροέδρου. Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, έχει μεταφέρει τις απόψεις του και στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, αν και οι επαφές τους έχουν αραιώσει σημαντικά εδώ και καιρό, δεν παύουν να έχουν θεσμική επικοινωνία. Ακόμη πιο σπάνιες είναι οι επαφές του με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Καραμανλή, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον νεοεκλεγέντα ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο είναι σαφές πως υπάρχει αμοιβαία επιθυμία για τακτική και πολύπλευρη συνεργασία.

Την ίδια στιγμή, πέραν των συνομιλητών του στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ., ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί ζεστές τις παραδοσιακές πολιτικές συμμαχίες του με στελέχη όπως η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Σπύρος Σπυρίδων κ.ά., αλλά και με μια σημαντική ομάδα μελών της Πολιτικής Επιτροπής, άτυπος επικεφαλής των οποίων θεωρείται ο επί χρόνια συνεργάτης του επιτρόπου Γιώργος Κατσαούνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα