CNBC: Έτσι μπορεί να βγάλει δισεκατομμύρια η Ελλάδα

Η οικονομικά στριμωγμένη ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1 δισ. ευρώ το χρόνο, εάν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθραίων τσιγάρων, εκτιμά το CNBC, επικαλούμενο μελέτη του Euromonitor.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αθήνα έχασε έσοδα 740 εκατ. ευρώ από την πώληση παράνομων τσιγάρων πέρυσι, έναντι 565 εκατ. ευρώ το 2013. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι τα χαμένα έσοδα θα εκτιναχθούν στο 1 δισ. ευρώ έως το 2019.

Οι υπολογισμοί του Euromonitor στηρίζονται

στη μέση τιμή του πακέτου των τσιγάρων στην Ελλάδα -3,8 ευρώ- και στο μέσο φόρο ανά πακέτο, που είναι το 85% της λιανικής τιμής.

Πέρυσι, το 21% των τσιγάρων που καπνίστηκαν στην Ελλάδα ήταν λαθραία, έναντι 18% το 2013, σύμφωνα με μελέτη της AC Nielson.

«Αυτή η ανάπτυξη έχει προκληθεί από τις αυξήσεις στις τιμές, είτε λόγω των έμμεσων φόρων είτε λόγω των αυξήσεων από τις καπνοβιομηχανίες και τροφοδοτείται από την διευρυνόμενη διαθεσιμότητα παράνομων τσιγάρων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αν. Ευρώπη, για τις οποίες η Ελλάδα λειτουργεί σαν σημείο τράνζιτ, προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή», σημειώνει το Euromonitor.

«Οι περαιτέρω αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και η συνεχιζόμενη χρήση της Ελλάδας ως πύλης μεταφοράς σημαίνει ότι η διείσδυση θα αγγίξει και θα ξεπεράσει το 25% έως το 2019».

Ασφαλώς, η Αθήνα γνωρίζει καλά το πρόβλημα των λαθραίων τσιγάρων και το οικονομικό του κόστος. Άλλωστε, αυτό αναφερόταν στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο μήνα.

Όμως, το πώς θα το αντιμετωπίσει παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με το CNBC. «Η κυβέρνηση και οι καπνοβιομηχανίες πρέπει να κινηθούν για να μειώσουν την εγχώρια ζήτηση για παράνομα προϊόντα μέσω των ήπιων αυξήσεων στους φόρους και της εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών για τη φύση του εμπορίου του παράνομου τσιγάρου», σημειώνει ο αναλυτής του Euromonitor.

Keywords
Τυχαία Θέματα