Για ηρώο πεσόντων η Αμφίπολη "μιλούν" τα νέα σενάρια!

Πυρετωδώς εργάζεται η ανασκαφική ομάδα, βγάζοντας χώμα μέσα από τον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, ενώ οι νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα μνημείο που αποτελούσε «ηρώο πεσόντων». Δείγμα από χώμα και άμμο έχει σταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας για την ακριβέστερη χρονολόγηση. Τα αποτελέσματα πάντως αναμένονται σε 2 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Γεωργία Κοκορού – Αλευρά, επισήμανε μιλώντας στο «Mega» ότι πρόκειται για «ταφικό οικοδόμημα» εκφράζοντας μάλιστα και κάποιες επιφυλάξεις για τη χρονολόγηση του μνημείου στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. «Μήπως είναι λίγα χρόνια νεότερος…», αναρωτήθηκε.

Πάντως επισημαίνεται πως όλα αυτά θα φανούν όταν καθαριστεί εσωτερικά ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο έχουν ρίξει όλο το βάρος της έρευνάς τους οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη. Σε εκείνο το σημείο, δηλαδή, μετά την μαρμάρινη θύρα που βρέθηκε σπασμένη σε κομμάτια, πιθανότατα από τους αρχαίους τυμβωρύχους, καθώς συνήθιζαν να μπαίνουν ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους και να βγαίνουν από την πόρτα, που το δάπεδο βυθίζεται έως 2 μέτρα.

Δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί πάντως σκαλιά, όπως αναμενόταν, τα οποία να οδηγούν στον τέταρτο θάλαμο. Οπότε πιο πιθανό, σύμφωνα με την εφημερίδα, μοιάζει να είναι ένα είδος ράμπας.

Τι περιέχει ο τέταρτος θάλαμος, για την ώρα ουδείς γνωρίζει. Η ύπαρξη μαρμάρινης θύρας πάντως δείχνει θαμμένους νεκρούς. Πονοκέφαλος έχει πέσει στην Αμφίπολη για την επιστημονική λύση του αινίγματος που περιμένει με ενδιαφέρον όλος ο κόσμος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ τα έργα αποχωμάτωσης και αντιστήριξης του μνημείου έχουν τα τελευταία 24ωρα ενταθεί, για αυτό επιτόπου όλη την ημέρα χθες βρέθηκε η γ.γ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

«Σιγή ιχθύος…»

Επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε γιατί νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, δεν υπάρχουν. Η επόμενη ενημέρωση αναμένεται εκτός απροόπτου την Κυριακή. Προς το παρόν, μαζεύουν τα θραύσματα της πόρτας από τον δεύτερο θάλαμο (πίσω από τις Καρυάτιδες), στον οποίο έπεσαν όταν οι τυμβωρύχοι την έσπασαν για να βγουν από τον τρίτο κατηφορικό θάλαμο παίρνοντας μαζί τους ό,τι πολύτιμο υπήρχε.

Οι μηχανικοί της ανασκαφικής ομάδας περιμένουν επειδή η πόρτα προς τον τέταρτο θάλαμο είναι έκκεντρη, να υπάρχει εκεί σκάλα, και μάλιστα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως π.χ στριφογυριστή.

Γεωλόγοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο τέταρτος θάλαμος πρέπει να είναι σκαλισμένος στο βράχο με καμαρωτή οροφή. Πιθανολογούν επίσης πως η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε από την υπόγεια αυτή διαμόρφωση και μετά κτίστηκε το ταφικό οικοδόμημα. Η περαιτέρω έρευνα θα μας δείξει τα στοιχεία τα οποία θα δώσουν και την ακριβή χρονολόγηση του μνημείου.

Χώμα και άμμος στην Ελβετία για έρευνα

Πάντως σύμφωνα με το “Mega” δείγμα από χώμα και άμμο έχει σταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας για να γίνει πιο ακριβής χρονολόγηση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός δύο μηνών.

Εν τω μεταξύ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα ως μέλος ομάδας διακεκριμένων νομικών που δραστηριοποιούνται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι η δημοσιότητα που πήρε το θέμα της Αμφίπολης θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα