Επιζήμιος ο αρνητικός πληθωρισμός

Οι έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για δέκατο πέμπτο συναπτό μήνα, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Μάιο του τρέχοντος έτους στις 108,05 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εμφανίζοντας πρωτοφανή συρρίκνωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (2%). Μπορεί το ενδιάμεσο δεκαήμερο προσφορών (1-10 Μαΐου) να συνέδραμε στην αξιοσημείωτη πτώση των τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως τα είδη Ένδυσης & Υπόδησης

(-9,4%), οι παρεχόμενες υπηρεσίες Εκπαίδευσης - εξαιτίας της μείωσης των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων/φροντιστηρίων (-3,9%) και τα νωπά φρούτα και λαχανικά κ.α. (-2,9%), με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου και προσδοκιών στο καταναλωτικό κοινό, δεν θα πρέπει όμως να αγνοούνται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς:

• Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο καθορίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

• Ο αρνητικός πληθωρισμός διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια (για κράτη & νοικοκυριά) και συνεπώς και το αντίστοιχο κόστος δανεισμού, με άμεση συνέπεια την αποθάρρυνση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας (κυρίως κατοικιών) αλλά και τον περιορισμό/αναβολή της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

• Η συνεχής μείωση του επιπέδου των τιμών αυξάνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών τους, με απότοκο τη διόγκωση του βάρους χρεών των πρώτων (δανειοληπτών – αύξηση των πραγματικών τόκων) και της συνακόλουθης αδυναμίας αποπληρωμής αυτών (χρεών).

• Η διαρκής υποχώρηση των τιμών διαμορφώνει ένα κλίμα διαιώνισης του φαινομένου, με συνέπεια τη διαρκή ανάσχεση/αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης και της ταυτόχρονης συνέχισης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας (φαύλος κύκλος).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 2,0% το Μάιο του 2014, σε σύγκριση με το Μάιο του 2013, ενώ σε σύγκριση με το Απρίλιο του 2014, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 0,8%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2012 – Μαΐου 2013 παρουσίασε πτώση κατά 1,4%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 2,1% το Μάιο του 2014, σε σύγκριση με το Μάιο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, εμφάνισε μείωση κατά 0,6%. Για την αποκλιμάκωση της αγοράς από τον αρνητικό πληθωρισμό απαιτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξιοποίηση του πακέτου Ντράγκι με μείωση των επιτοκίων και αύξηση των επιχειρηματικών δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα