"Εκστρατεία" του Μεγαλέξανδρου απαντά στα Σκόπια!

του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Μια επικοινωνιακή αντεπίθεση του ελληνικού πολιτισµού, µε στόχο την αποκατάσταση του ονόµατος της χώρας στο εξωτερικό, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει εσχάτως ο αρµόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος το αµέσως επόµενο διάστηµα προγραµµατίζει µια παγκόσµια έκθεση, µε στόχο την προβολή της Ελλάδας σε όλες τις γωνιές του κόσµου και του ονόµατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου µέσα από τις ελληνικές αρχαιότητες. Πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει

ποτέ στο εξωτερικό µε θέµα την Ελλάδα.

Με τίτλο «Οι Ελληνες: Από τον Αγαµέµνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η έκθεση, που διοργανώνουν από κοινού το υπουργείο Πολιτισµού, η Γενική ∆ιεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και το καναδικό Μουσείο Πολιτισµού στην Οτάβα-Gatineau, φιλοδοξεί να αναδείξει, όχι µόνο τη συνέχεια, αλλά και τη διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισµού. Σε αυτήν άλλωστε ποντάρουν πολλοί για την επανεκκίνηση της χώρας, τόσο οικονοµικά όσο και σε επίπεδο γοήτρου.

∆εν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισµού, έχει κάνει λόγο για τη δύναµη που κρύβει ο ελληνικός πολιτισµός και για την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη αξιοποίησή του, ώστε η Ελλάδα να βγει µια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση θα είναι «κολοσσιαία», αφού θα στηθεί ολόκληρη επιχείρηση, µε 600 και πλέον αρχαία έργα από 22 συνολικά µουσεία της χώρας µας να ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η αρχή θα γίνει από το καναδικό µουσείο και η συνέχεια θα δοθεί στα µουσεία Field του Σικάγο και National Geographic στην Ουάσινγκτον. Οι ετοιµασίες για τη µεταφορά των εκθεµάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς πρόκειται για έκθεση που θα διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, από τον ∆εκέµβριο του 2014 έως τον Σεπτέµβριο του 2016.

Ανάµεσα στα εκθέµατα θα είναι µερικά από τα πιο σπουδαία και γνωστά έργα, όπως το µαρµάρινο άγαλµα Κόρης του 6ου αι. π.Χ. από το Μουσείο της Ακρόπολης, η µαρµάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου από τα µέσα του 4ου αιώνα π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, καθώς και νέα ευρήµατα, που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στο παρελθόν, κάτι που καθιστά την έκθεση ιδιαίτερη και πολύ σηµαντική.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέµα στο αµφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία της γ.γ. του υπ. Πολιτισµού Λίνας Μενδώνη, της προϊσταµένης της ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, καθώς και των εκπροσώπων των ξένων µουσείων, µεταξύ των οποίων ο πρεσβευτής του Καναδά, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε µεταξύ άλλων: «Το τέλος κάθε εποχής δίνει τη θέση του σε µια καινούρια αρχή. Και όµως, η ενότητα αυτή παραµένει αδιάσπαστη. Αυτοί οι δεσµοί µάς συνέχουν και σήµερα, που η Ελλάδα καταβάλλει µια τεράστια εθνική προσπάθεια για την οικονοµική της ανασυγκρότηση, εκπροσωπούµενη πάντοτε από τον πολιτισµό της, που είναι η ταυτότητά της, αλλά συγχρόνως και το πολύτιµο διαβατήριό της προς τον κόσµο».

Ο... ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ

Το «deal» µέχρι να κλείσει η συµφωνία δεν ήταν καθόλου εύκολο. Στον Καναδά έχουν ισχυρά ερείσµατα οι Σκοπιανοί και το όνοµα της έκθεσης «Από τον Αγαµέµνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελεί από µόνο του ένα ισχυρό ράπισµα, καθώς αποδοµεί τους ισχυρισµούς τους και χαλάει τον… µύθο τους. Ο αγγλόφωνος τίτλος της έκθεσης «The Greeks: from Agamemnon to Alexander the Great» είναι ήδη µία ελληνική κατάκτηση, που προβάλλει τις θέσεις της χώρας και θα αναγράφεται στην είσοδο του µουσείου. Το όνοµα εξάλλου του Ελληνα στρατηλάτη συγκινεί ακόµα εκατοµµύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί διαβατήριο για την εµπορική επιτυχία του εγχειρήµατος, αλλά και την καλύτερη δυνατή απάντηση στην προπαγάνδα που καλλιεργούν οι γείτονές µας.

Για να φτάσουµε στη συνεργασία αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε µία συνάντηση του υπουργού Πολιτισµού µε την πρώην γενική κυβερνήτη του Καναδά, Μικαέλ Ζαν, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα.

∆υναµική προσωπικότητα και ένθερµη οπαδός της «πολιτιστικής διπλωµατίας», πραγµατοποίησε µεταξύ 2005 και 2010, ως πρώτη πολίτης του Καναδά, 40 αποστολές και επίσηµες επισκέψεις στο εξωτερικό. Παντρεµένη µε τον Γαλλοκαναδό φιλόσοφο, συγγραφέα και άνθρωπο του κινηµατογράφου Ζαν-Ντανιέλ Λαφόντ, ίδρυσε µαζί του και συνδιευθύνουν το Ιδρυµα Μικαέλ Ζαν, που βοηθά µη προνοµιούχους νέους να βελτιώσουν τη ζωή τους µέσω της Τέχνης. Η Μικαέλ Ζαν έχει οριστεί από την UNESCO Ειδική Απεσταλµένη για την Αϊτή, είναι πρόεδρος του Πανεπιστηµίου της Οτάβα και του Ινστιτούτου Ανωτέρων ∆ιεθνών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Λαβάλ, καθώς και µέλος του ∆.Σ. του Toronto Luminato Festival.

Γευµατίζοντας µε τον Ελληνα υπουργό απέναντι από την Ακρόπολη, η Ζαν, µια γυναίκα µε χιούµορ και ευρύτατα ενδιαφέροντα, επιβεβαίωσε τη θέση της υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και άκουσε µε προσοχή την επιχειρηµατολογία του κ. Παναγιωτόπουλου για τη συγκεκριµένη έκθεση.

ΜΗ∆ΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Η κίνηση του υπουργού αποκτά µεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο Προϋπολογισµός. Συγκεκριµένα, η καναδική και η αµερικανική πλευρά αναλαµβάνουν την κάλυψη των δαπανών της έκθεσης όσον αφορά τον µουσειογραφικό σχεδιασµό και την εφαρµογή του, την ασφαλή συσκευασία, µεταφορά, έκθεση, φύλαξη των εκθεµάτων και την έκδοση ασφαλιστηρίων συµβολαίων, ενώ το ελληνικό υπουργείο αναλαµβάνει την έκδοση δίτοµου επιστηµονικού καταλόγου, που θα συνοδεύει την έκθεση.

Από την ελληνική πλευρά ευελπιστούν πως η έκθεση έχει προοπτικές να παρουσιαστεί και σε άλλα αµερικανικά ή καναδικά µουσεία, µε στόχο ο Μέγας Αλέξανδρος να ταξιδέψει ξανά σε όλο τον κόσµο µέσω των ευρηµάτων. Ο υπουργός για την επιτυχία αυτή δηλώνει στα «Π» πως «θέλω να ευχαριστήσω όσους προσπάθησαν για να µπορέσουµε να πετύχουµε ως Ελλάδα τη συµφωνία για τη συγκεκριµένη έκθεση, η οποία θα αποτελέσει παγκόσµιο γεγονός. Αποτελεί δε την καλύτερη απάντηση στη γελοία προπαγάνδα των Σκοπίων, που έχουν δραστηριοποιηθεί σε διάφορες χώρες, όπως και ο Καναδάς»

Keywords
Τυχαία Θέματα