"Αντάρτικο" από χρυσάφι

Του Χάρη Παπαβασιλείου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισε στον ελληνικό λαό το τηλεοπτικό πείραµα των πρώην εργαζοµένων της ΕΡΤ, καθώς η πεντάµηνη κατάληψη του Ραδιοµεγάρου στη Μεσογείων, ως αντίδραση στην κυβερνητική απόφαση για το κλείσιµο της ΕΡΤ, υποχρέωσε τη ∆ηµόσια Τηλεόραση σε πολλές δαπάνες σε καιρό µνηµονίου, ώστε να καταφέρει τελικά να εκπέµψει πρόγραµµα µε αξιοπρεπείς όρους.

Χρησιµοποιώντας τα στούντιο της παλιάς ΕΤ1

στην Κατεχάκη, αλλά και ιδιωτικές υποδοµές, αφενός το µεταβατικό κρατικό κανάλι εξαναγκάστηκε να λειτουργεί υπό πρωτόγονες τηλεοπτικά συνθήκες, εξαντλώντας καθηµερινά τους εργαζοµένους του, αφετέρου ο Ελληνας φορολογούµενος πλήρωσε χρυσάφι τον νοικιασµένο εξοπλισµό.

Σύµφωνα µε τις αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή, Γκίκα Μάναλη, η ∆ηµόσια Τηλεόραση χρεώθηκε µε το ποσό των 468.000 ευρώ, συν ΦΠΑ, για τη µίσθωση τηλεοπτικού εξοπλισµού και την εκποµπή σήµατος από την εταιρεία «Εµµανουήλ Ευαγγελόπουλος και Σια Ε.Ε.» για την περίοδο από τις 16-7-2013 έως τις 15-10-2013.

Σε άλλη απόφαση του κ. Μάναλη για τη µίσθωση στούντιο από την Τ.V.E., µε τον απαιτούµενο τεχνικό και µηχανολογικό εξοπλισµό για την καθηµερινή ροή του τηλεοπτικού προγράµµατος της ∆ηµόσιας Τηλεόρασης για µόλις 8 ηµέρες, η σύµβαση ανήλθε στα 155.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Το απίστευτο κόστος, σε µια εποχή επώδυνων περικοπών, δεν τελειώνει εδώ. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση για τη φύλαξη του κτιρίου που φιλοξενούσε την ΕΤ3 τους καλοκαιρινούς µήνες. Η εταιρεία security ΚΑS, σύµφωνα µε άλλη απόφαση του κ. Γκίκα Μάναλη, στις 11 Οκτωβρίου, πληρώθηκε για τις υπηρεσίες της µε το ποσό των 59.464,35 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές είναι ενδεικτικές του κόστους, αλλά δεν είναι οι µοναδικές, καθώς οι διαρκείς ανάγκες δηµιουργούσαν συνεχώς νέα έξοδα σε όλα τα επίπεδα, από τη µισθοδοσία των εργαζοµένων και την προµήθεια υπολογιστών και µηχανηµάτων παραγωγής έως τη βαφή εσωτερικών χώρων, περίπτωση κατά την οποία χώρος 330 τετραγωνικών µέτρων κόστισε 4.896 ευρώ,πλέον ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της κατάληψης του Ραδιοµεγάρου είχαν σαφή πολιτική διασύνδεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του κόµµατος σφυροκοπούσαν την κυβέρνηση µε ερωτήσεις στη Βουλή για τη διασπάθιση του δηµοσίου χρήµατος.

Μάλιστα, στις 30 Αυγούστου µε ερώτησή τους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κατάληψη κρατιόταν κυρίως από στελέχη που ανήκαν στη συνδικαλιστική παράταξή του, ζητούσαν πιεστικά απαντήσεις από τους συναρµόδιους υπουργούς για τις συµβάσεις, το κόστος, τα στελέχη που διαπραγµατεύονταν τα αιτήµατα προµήθειας εξοπλισµού και υπηρεσιών, ακόµα και για τους λόγους που η ∆ηµόσια Τηλεόραση εκµεταλλεύτηκε τα δικαιώµατα του Champions League, τα οποία είχε χρυσοπληρώσει η ΕΡΤ.

Η ΚΟΥΜΟΥΝ∆ΟΥΡΟΥ. Τους τελευταίους µήνες το πρόγραµµα της ΕΡΤ των εργαζοµένων φυλλορροούσε καθηµερινά από στελέχη. Ο αρχικός ενθουσιασµός γρήγορα ξεφούσκωσε, ειδικά µετά τιςπροσλήψεις στη ∆ηµόσια Τηλεόραση, και πρόσωπα που είχαν πρωτοστατήσει στο αρχικό στάδιο, όπως η Χρύσα Ρουµελιώτη, ο Φάνης Παπαθανασίου και ο Βασίλης Θωµόπουλος, πέρασαν στην άλλη πλευρά. Αλλοι, όπως η Αννέτα Καββαδία, πήραν µεταγραφή σε ιδιωτικά κανάλια.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, οι ζωντανές εκποµπές στελεχώνονταν κυρίως από τους Ανδρέα Ροδίτη, Αννα Κωνσταντακάκη, Ελένη Χρονά, Γ. ∆άρρα, Νίκο Αγγελίδη και τη γραµµατέα της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένα Κατσίµη, που εκλέχθηκε µε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις υπόλοιπες συζητήσεις µετείχαν κατά κύριο λόγο πρόσωπα της επιρροής της Κουµουνδούρου ή των πολιτικών σχηµάτων της ευρύτερης Αριστεράς, όπως ο καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος και ο δηµοσιογράφος Λ. Βατικιώτης, ενώ τη µερίδα του λέοντος στο πρόγραµµα είχαν ντοκιµαντέρ σκηνοθετών και παραγωγών που κινούνταν σε σαφές αντιµνηµονιακό κλίµα.

Ο ∆ΟΡΥΦΟΡΟΣ. Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραµµα των πρώην εργαζοµένων έφτανε στους δέκτες µέσω δορυφόρου, αλλά και από µια σειρά ιστοσελίδων που διατηρούν τουλάχιστον µια χαλαρή σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνδικαλιστές και όσοι απέµειναν στην ΕΡΤ, µετά το κλείσιµο και του δεύτερου δορυφόρου, τον οποίο πλήρωνε το ∆ηµόσιο και «ανέβαζαν» το πρόγραµµά τους, βρήκαν έναν άλλο δορυφόρο, ο οποίος όµως κάλυπτε µόλις και µετά βίας ορισµένα σηµεία της χώρας. Από εκείνον τον δορυφόρο µετέδιδαν πρόγραµµα, ενώ καθηµερινή σχεδόν ήταν η µάχη των βουνών µε τις κεραίες. Σύµφωνα µε παράγοντες της ∆Τ, οι καταληψίες πήγαιναν στους σταθµούς αναµετάδοσης και έκοβαν το σήµα της µεταβατικής τηλεόρασης για να µεταδίδουν το δικό τους. Στο ερώτηµα πού έβρισκαν τα χρήµατα για την παραγωγή, αρκετοί φωτογραφίζουν την ΕΣΗΕΑ, η οποία πάντως σε κάποιες περιπτώσεις έχει επισήµως αποφασίσει να δώσει χρήµατα στην ΠΟΣΠΕΡΤ για συµπαράσταση.

Μάχη χαρακωµάτων και µέσα στην ΕΣΗΕΑ

«Ανταρτοπόλεµος» πραγµατοποιείται και στην ΕΣΗΕΑ, όπου οι δηµοσιογράφοι υποστηρικτές της ανασύστασης της ΕΡΤ, µε την ανοχή του νέου προεδρείου, δεν επέτρεψαν τη διευκόλυνση ή τη νοµιµοποίηση της ∆ηµόσιας Τηλεόρασης. Η απειρία των δηµοσιογράφων της ∆Τ στα συνδικαλιστικά (∆ιονύσης Μποτώνης, Φάνης Παπαθανασίου) οδήγησε σε νέο εξευτελισµό του συνόλου των συντακτών που εργάζονται στον µεταβατικό φορέα, καθώς απορρίφθηκε το αίτηµά τους να αποκτήσουν εκπρόσωπο στο µεικτό συµβούλιο της Ενωσης. Οι δύο δηµοσιογράφοι της ∆Τ ζήτησαν µε επιστολή τους να γίνουν δεκτοί στην ΕΣΗΕΑ, αλλά το ∆ιοικητικό Συµβούλιο στη συνεδρίασή του έθαψε το αίτηµα και κατακεραύνωσε τους δύο δηµοσιογράφους, αφού η ∆ηµόσια Τηλεόραση είναι απλώς ένα µεταβατικό µόρφωµα, και όχι κάποιο αναγνωρισµένο µέσο ενηµέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα