Διεύρυνση απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ ζητεί οι Μάξιμος Χαρακόπουλος

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σε περαιτέρω αλλαγές του ΕΝΦΙΑ επιμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς παρά την ψήφιση της τροπολογίας με τις διορθώσεις των λαθών την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή οι γαλάζιοι βουλευτές θεωρούν πως το Υπ.Οικονομικών "αντέχει" οικονομικά ώστε να διορθωθούν επιπλέον εξόφθαλμες αδικίες. Πριν από λίγο με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο βουλευτής Λάρισας της Νέας

Δημοκρατίας αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων αδικιών ζητώντας από το Υπουργείο διεύρυνση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε πολύτεκνους, τετραπληγικούς και αναπήρους πολέμου.

Σε συνέχεια της σχετικής παρέμβασής του την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να ενημερωθεί πόσοι είναι οι πολύτεκνοι που δεν τυγχάνουν της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και ποια η απώλεια εσόδων για το δημόσιο από τη διεύρυνση της έκπτωσης ή απαλλαγής σε αυτούς, καθώς επίσης στους τετραπληγικούς και τους αναπήρους πολέμου. αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Πολιτεία έχει την ηθική τουλάχιστον υποχρέωση να απαλλάξει τους ανθρώπους αυτούς από τον δυσβάστακτο φόρο.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικό παράδειγμα που είχε επικαλεστεί και στην ομιλία του υπερπολύτεκνου με οκταμελή οικογένεια που ζει σε πατρικό 160 τ.μ. και όχι 150 τ.μ., όπως ορίζει ως ανώτερο όριο ο ΕΝΦΙΑ, και έτσι δεν τυγχάνει της έκπτωσης του νόμου. "Τόνισα ότι θεωρώ εύλογο το αίτημα των βαριά αναπήρων άνω του 80% να αυξηθεί στις 35.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για την έκπτωση, με δεδομένο ότι μόνο η αμοιβή του συνοδού-βοηθού του αναπήρου για τις μετακινήσεις του με το καροτσάκι φτάνει στις 12.000 ευρώ ετησίως. Ομοίως, ζήτησα τιμητικά να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ οι ανάπηροι πολέμου. Θεωρώ ότι αυτό είναι ηθική υποχρέωση της πολιτείας. Καθώς ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της βουλής, δεν υπήρξε απάντηση από τον παρόντα υφυπουργό κ. Μαυραγάνη στο αίτημα διεύρυνσης των απαλλαγών για τις παραπάνω κατηγορίες πολυτέκνων, βαριά αναπήρων και αναπήρων πολέμου» αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος με σαφή τον υπαινιγμό για την απουσία Χαρδούβελη.

Keywords
Τυχαία Θέματα