Γενέθλια –προσκλητήριο για τη Νέα Δημοκρατία

Του Δημήτρη Κουνιά-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χαρακτηριστικά πανστρατιάς της κεντροδεξιάς παράταξης, λόγω των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, με αφορμή και την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, φιλοδοξεί να προσδώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια της Ν.Δ. Ο εορτασμός των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζεται

σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» και την ΟΝΝΕΔ για τις αρχές Οκτωβρίου και ο στόχος είναι να σηματοδοτηθεί η επανασυσπείρωση του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, σε μια προσπάθεια παράλληλα να υπογραμμιστεί ο διαχρονικά σημαίνων ρόλος του στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Το όλο πνεύμα των εκδηλώσεων μπορεί να αποδοθεί με μια λέξη: Ενότητα», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος που γνωρίζει τους σχετικούς σχεδιασμούς. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλούν προσκλήσεις σε ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως είναι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας, οι πρώην υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Γιώργος Σουφλιάς, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Μαριέττα Γιαννάκου και ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας αλλά και σε γνωστά στελέχη της πρόσφατης ιστορίας του κόμματος που βρίσκονται σε απόσταση από τη Ν.Δ., όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Στέφανος Μάνος.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού υπάρχει εισήγηση οι «γαλάζιοι» γενέθλιοι εορτασμοί να ενταχθούν στις διεργασίες από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Προεδρικής πλειοψηφίας. «Δεν μπορεί να λείπουν από αυτές τις εκδηλώσεις ιστορικά στελέχη της παράταξης, ακόμα και αν σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα. Ισως τα γενέθλια για τα 40 χρόνια αποτελέσουν αφορμή για μια επαναπροσέγγισή τους με το παλιό τους κόμμα», αναφέρει βουλευτής της Ν.Δ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο επικεφαλής της «Νέας ΜΕΡΑ», Χρήστος Ζώης, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Κουράκος. Ακόμα, οι βουλευτές Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Ελενα Κουντουρά, που ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή από τα έδρανα της Ν.Δ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο εσωτερικό του κόμματος, βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Αλλωστε, όπως αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές της Ν.Δ., στις 4 Οκτωβρίου το πλέον πιθανό είναι ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα, οπότε πολύ δύσκολα οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. αντιμνημονιακοί βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων θα αποδεχθούν τις προσκλήσεις. «Δεν είναι απαραίτητο να σταλούν προσκλήσεις και να εκτεθούμε σε περίπτωση που εκείνοι δεν τις αποδεχθούν», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος, επισημαίνοντας ότι το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξει ονομαστικό προσκλητήριο. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν ηχηρές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το προσκλητήριο διεύρυνσης και συσπείρωσης του κεντροδεξιού χώρου, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επί της ουσίας εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στα ανοίγματα προς τη λαϊκή Δεξιά. Πάντως, τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού επιθυμούν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στους εορτασμούς. Ηδη από τις αρχές του καλοκαιριού κινούνται στους ρυθμούς της 4ης Οκτωβρίου, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας με βάση τις κατευθυντήριες εντολές του κ. Σαμαρά μια εκδήλωση στη Χαλκιδική, που, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια, «αν πάνε όλα καλά θα μείνει στην ιστορία». «Πριν από 40 χρόνια ο Καραμανλής ίδρυσε τη Ν.Δ. και στην παραθαλάσσια πόλη της Μακεδονίας, στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, το 1979, προσδιόρισε ως ιδεολογικό στίγμα τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο ίδιο μέρος επιστρέφουμε ύστερα από δεκαετίες για να αποδώσουμε φόρο τιμής στον ιδρυτή του κόμματος και στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα του, αλλά και για να δηλώσουμε την προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προετοιμασίες.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί μια ομιλία του πρωθυπουργού που θα αναφέρεται τόσο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην προσφορά του στο κόμμα και την πατρίδα όσο και στα επιτεύγματα της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης και στους μετέπειτα αρχηγούς της. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα «γαλάζια» παρασκήνια, ο κ. Σαμαράς θα εστιάσει σε μια ανάλυση της ιδεολογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα επιχειρηθεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για το προσκλητήριο συστράτευσης που αναμένεται να απευθύνει στα πρόσωπα και στις δυνάμεις που βρίσκονται μακριά από το κόμμα. Η κίνηση αυτή προφανώς δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο σχετικά με την εξεύρεση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την Προεδρική εκλογή.

Το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021»

Την εκδήλωση της Χαλκιδικής, όπου ιδρύθηκε το κόμμα της Ν.Δ., θα ακολουθήσει μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα. Και μάλιστα σε χώρο σύγχρονης αρχιτεκτονικής (πιθανόν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Συγγρού), για να αποδοθεί ο συμβολισμός της σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον. Στόχος των «γαλάζιων» επιτελών είναι να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος του κόμματος στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη διάσωση της χώρας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί από τον κ. Σαμαρά το νέο «εθνικό αφήγημα» της Νέας Ελλάδας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο στοχεύει επίσης να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021», που θα αφορά την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, ώστε «το 2021 να εορταστεί η αναγέννηση της Ελλάδας». Το 2021 έχει έναν ιδιαίτερο πολιτικό και εθνικό συμβολισμό, όπως λένε και θεωρούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Στο μεταξύ, παράλληλα με τις παραπάνω διοργανώσεις θα «τρέξει» στο Διαδίκτυο μία μεγάλη καμπάνια, που θα περιλαμβάνει και βίντεο με τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα