Τα smartphones έγιναν… μαξιλάρι από Έλληνες επιστήμονες

13:14 15/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου των χρηστών ανέπτυξαν δύο νέοι Ελληνες επιστήμονες. Ο Παναγιώτης Σπηλιώτης και ο Σπύρος Πασσάς δημιούργησαν την «Pillow», ελληνιστί μαξιλάρι, η οποία καταγράφει τη συμπεριφορά του χρήστη όταν αυτός κοιμάται, υπολογίζει το στάδιο του ύπνου στο οποίο βρίσκεται και τον απομακρύνει από… την αγκαλιά του Μορφέα τη στιγμή εκείνη που θα επιτευχθεί το πιο ομαλό και φυσικό ξύπνημα. Μάλιστα, η εφαρμογή των δύο Αθηναίων έχει αξιολογηθεί από την Apple ως η καλύτερη στην κατηγορία
της υγείας (Health & Fitness) σε τουλάχιστον 30 χώρες παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την κατεβάζουν καθημερινά στις φορητές τους συσκευές.

«Εξυπνο»… μαξιλάρι

Σύμφωνα με τους δυο Ελληνες, το «έξυπνο» μαξιλάρι ικανοποιεί τρεις διαφορετικές ανάγκες: Αρχικά βοηθάει το χρήστη να κοιμηθεί πιο εύκολα, στη συνέχεια να καταγράψει και να αναλύσει τον ύπνο του και, τέλος, τον καθοδηγεί ώστε να βελτιώσει τις συνήθειες που σχετίζονται με την… αγκαλιά του Μορφέα. «Η εφαρμογή περιλαμβάνει ένα σύνολο από ειδικούς ήχους, οι οποίοι βοηθούν το χρήστη να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, ενώ αυτόματα ανιχνεύει το πότε κοιμάται για να σταματήσει την αναπαραγωγή τους», εξηγεί ο κ. Σπηλιώτης, που σπούδασε μαθηματικά στο ΕΚΠΑ.
«Παράλληλα, το “Pillow” συνδυάζει τα δεδομένα που προκύπτουν από την κίνηση του σώματος, καθώς και την καταγραφή τυχόν ήχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, η εφαρμογή -χρησιμοποιώντας τα παραπάνω δεδομένα- αξιολογεί ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο ύπνου -ξύπνιος, ελαφρύς ύπνος, βαθύς ύπνος, ύπνος REM- βρίσκεται ο χρήστης και υπολογίζει την ποιότητα του ύπνου με βάση τα επιστημονικώς αποδεκτά μοντέλα για την αξιολόγηση του ύπνου. Τέλος, παρουσιάζει πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για το πώς μπορείς να βελτιώσεις μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σου, όπως τη διατροφή ή το περιβάλλον όπου κοιμάσαι ώστε να έχεις ποιοτικότερο ύπνο», διευκρινίζει ο κ. Πασσάς, ο οποίος σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ.

Τρόπος λειτουργίας

Κατά την έναρξη της εφαρμογής ο χρήστης καλείται να επιλέξει την ώρα που θέλει να χτυπήσει το ξυπνητήρι και τον ήχο που επιθυμεί. Μπορεί, επίσης, να ρυθμίσει αν θέλει κάποιον δεύτερο ήχο, ο οποίος θα παίζει μέχρι να αποκοιμηθεί, καθώς και να εισαγάγει προσωπικές σημειώσεις για εκείνη την ημέρα, όπως παραδείγματος χάρη αν ήταν περισσότερο κουρασμένος από το συνηθισμένο ή αν είχε πιει πολύ καφέ. Στη συνέχεια η συσκευή τοποθετείται επάνω στο κρεβάτι, κοντά στο μαξιλάρι, και ξεκινάει αυτόματα την καταγραφή. Μετά το ξύπνημα, η “Pillow” παρουσιάζει ένα διάγραμμα με το στάδιο ύπνου στο οποίο βρισκόταν κάθε στιγμή της νύχτας, πόση ώρα κοιμήθηκε και για πόσο χρόνο βρισκόταν σε κάθε στάδιο, καθώς και το δείκτη ποιότητας του ύπνου. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται με ασφάλεια, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του. «Λόγω της καταγραφής που γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η “Pillow” μπορεί να υπολογίσει σε ποιο στάδιο του ύπνου βρίσκεται ο χρήστης και να τον ξυπνήσει λίγα λεπτά νωρίτερα, όταν αυτός βρίσκεται στο πιο ελαφρύ στάδιο του ύπνου, πετυχαίνοντας έτσι ένα πιο ομαλό και φυσικό ξύπνημα. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί επίσης να επωφεληθεί από 3 ειδικά προγράμματα ύπνου σύντομης διάρκειας, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία», εξηγεί ο κ. Πασσάς.

Στην… κορυφή

Οι δύο συνεργάτες ίδρυσαν, μαζί με το φίλο τους Χρυσόστομο Σμπόνια, την εταιρία Neybox το 2011, προσφέροντας αρχικά υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών. Τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των κινητών εφαρμογών τα έκαναν, ωστόσο, μόλις πριν από δύο χρόνια, με την εφαρμογή χρονομέτρησης «Timeless», η επιτυχία της οποίας τούς ώθησε να συνεχίσουν, καταλήγοντας στην «Pillow». Αυτή τη στιγμή το «μαξιλάρι» φιγουράρει μεταξύ των 10 δημοφιλέστερων εφαρμογών υγείας σε περισσότερες από 70 χώρες, με αρκετά διεθνή έντυπα, όπως ο βρετανικός «Guardian», να έχουν αφιερώσει άρθρα στο εγχείρημα των δύο Ελλήνων. Μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμο μόνο για iPhone, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και έκδοση για iPad.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
[email protected]
Keywords
Αναζητήσεις
εφαρμογη για τν υπνο, εφαρμογες για τον υπνο
Τυχαία Θέματα