Χωρισμένοι στα δύο οι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά

Των Θανάση Φουσκίδη, Όμηρου Ιθακήσιου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του επιχειρούν μέσω των προσυνδιασκέψεων, που ξεκίνησαν από την Πάτρα, να δώσουν απάντηση στις ζυμώσεις αμφισβήτησης της «γαλάζιας» ηγεσίας, οι συζητήσεις και οι διεργασίες που πραγματοποιούν στελέχη επιδιώκοντας τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου αναμένεται να πάρουν συγκεκριμένη μορφή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

στο προηγούμενο φύλλο, η ομάδα των βουλευτών που έδωσε στίγμα πριν από μερικές ημέρες με τις μυστικές συναντήσεις της στην Αθηναϊκή Λέσχη και στο ξενοδοχείο «Εmbassy» (σ.σ.: πρόκειται για την Ντόρα Μπακογιάννη και τους Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κωστή Χατζηδάκη, Μάριο Σαλμά, Κώστα Γκιουλέκα, Θεόδωρο Καράογλου, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Αννα Καραμανλή, Κώστα Τσιάρα, Kώστα Τζαβάρα και Γιώργο Βλάχο) έχει στα σκαριά τη δημοσιοποίηση ενός κειμένου στο οποίο θα διατυπώνεται ξεκάθαρα το σχετικό αίτημα. Στόχος της, η συγκέντρωση των 27 υπογραφών που απαιτούνται για να ξεκινήσει η συζήτηση περί συνεδριακής διαδικασίας.

«Oφείλουμε να μην ξεπεραστούμε από τις εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», τονίζουν τα στελέχη που συμμετέχουν στις εν λόγω διεργασίες.

Πέραν των προαναφερθέντων, αντίστοιχες απόψεις διατυπώνουν και σημαντικοί «γαλάζιοι» παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο ομόλογός του της Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, και ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, οι οποίοι θεωρείται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είναι από τους βασικούς παίκτες του παιχνιδιού της «επόμενης μέρας», ως τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της γενιάς των 35άρηδων.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι κρίσιμη όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Από τη μια υπάρχει η τάση που ζητά άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και παρουσίαση του κειμένου για το μέλλον του κόμματος τις προσεχείς ημέρες.

Από την άλλη, η επικρατούσα -μέχρι νεωτέρας- άποψη αφορά την αναβολή των όποιων ενεργειών μέχρι το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο μέτωπο των συζητήσεων με τους δανειστές.

«Οσο πιο κοντά έρχεται η λύση με τους δανειστές τόσο θα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ζυμώσεις», εκτιμούν οι συγκεκριμένοι κύκλοι και, στο πλαίσιο αυτό, προκρίνουν την υιοθέτηση στάσης αναμονής. «Eν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας, είναι λογικό να υπάρχουν δισταγμοί», λένε χαρακτηριστικά.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οπως και να έχει πάντως, η κινητικότητα που επικρατεί μετά το Πάσχα μεταξύ των αμφισβητιών της ηγεσίας Σαμαρά έγινε εμφανής και στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία άφησε να εννοηθεί πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Είναι δε κοινή η εκτίμηση (αλλά και η πληροφόρηση) ότι από δω και στο εξής θα υπάρχει ίδια στάση και συντονισμένες ενέργειες των βουλευτών και των στελεχών που ζητούν έκτακτο συνέδριο, με πιο επιθετικές δημόσιες τοποθετήσεις και νέες, πολυεπίπεδες διεργασίες.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις και στις επικείμενες προσυνδιασκέψεις, αφού, κατόπιν σχετικών συζητήσεων, τα στελέχη που απαρτίζουν τον πυρήνα της Αθηναϊκής Λέσχης και του «Embassy» αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» στις αντίστοιχες κομματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιφέρειές τους. «Ετσι κι αλλιώς, κανείς δεν ακούει τη Ν.Δ. σε αυτή τη φάση, οπότε ό,τι και να γίνει σε αυτές τις παλαιοκομματικού τύπου εκδηλώσεις δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο», σημειώνουν με νόημα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ν.Δ. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου τέσσερις από τους βουλευτές της ομάδας «Embassy» συζήτησαν για τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό. Ο λόγος για τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Γκιουλέκα, Μάριο Σαλμά και Κώστα Τζαβάρα, που τα έλεγαν για αρκετή ώρα και χωρίς καμία διάθεση να κρυφτούν. Είχαν προηγηθεί οι πρώτες, εκτός Αθηνών, συναντήσεις της ομάδας «Πούλιτζερ», την οποία συνθέτουν οι άλλοτε κορυφαίοι ΟΝΝΕΔίτες της εποχής Καραμανλή.

Σε ό,τι αφορά την απήχηση των κινήσεων αυτών στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ., δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η τύχη τους θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως, κατά τη συνήθη τακτική του, παραμένει σιωπηλός. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η άμεση εμπλοκή στελεχών πέριξ του πρώην πρωθυπουργού στις διεργασίες για το μέλλον της παράταξης (κ.κ. Στυλιανίδης, Βλάχος κ.ά.) παίζει καθοριστικό ρόλο στις εντυπώσεις που διαμορφώνονται στο εσωκομματικό πεδίο.

Πώς κινούνται δύο «δελφίνοι»

Ο Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. οργανώνονται με βάση το ότι οι δελφίνοι και οι αμφισβητίες δεν έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν ισχυρούς και συγκροτημένους εσωκομματικούς πυρήνες, αλλά και πως «όποιος καλλιεργεί την εσωστρέφεια ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής αστάθειας». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του κόμματος φέρεται αποφασισμένος να κάνει από την Πάτρα και έναν εσωκομματικό ελιγμό ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Παρόντες στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα είναι, ανάμεσα σε άλλους, οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον δεύτερο να δείχνει εκ νέου (παρά τις θέσεις που έχει εκφράσει για ανάγκη αλλαγών στη Ν.Δ.) τις αποστάσεις που κρατά από τις ζυμώσεις των υπόλοιπων δελφίνων. Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν τις απόψεις των δύο βουλευτών να ταυτίζονται όσον αφορά το πρώιμο των οποιωνδήποτε διεργασιών για την «επόμενη μέρα».

Σταθερά και ξεκάθαρα δίπλα στην κομματική ηγεσία, αποτελώντας αιχμή του δόρατος σε επικοινωνιακό επίπεδο, παραμένει ο Μάκης Βορίδης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», την προπερασμένη Παρασκευή το πρωί ο πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου συζήτησαν αρκετή ώρα τόσο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και για την πορεία της κυβέρνησης.

Σενάρια και αντιθέσεις

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κυρίως στους κόλπους των «ανταρτών») συζητάνε το ενδεχόμενο, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα δεν είναι ομαλές, η αλλαγή αρχηγού στη Ν.Δ. να μην πραγματοποιηθεί όπως προβλέπει το καταστατικό και όπως έγινε το 2009 από τη βάση, αλλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Εφόσον η κατάσταση φθάσει στο μη περαιτέρω, εμείς θα μπούμε σε μια χρονοβόρα διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση;», αναρωτιόταν πριν από λίγες ημέρες στέλεχος του κόμματος, από αυτούς που θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για ένα σενάριο αν μη τι άλλο προχωρημένο.

Η προσέγγιση αυτή ακούγεται λογική, καθώς την ώρα που θα έχουν καταρρεύσει τα πάντα ενδεχομένως να μην έχει και καμία αξία η προσφυγή στη βάση, υπό την έννοια ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ταχύτατες, ενώ και τους πολίτες το τελευταίο που θα τους απασχολεί θα είναι οι… εσωκομματικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, παραμένει το χάσμα στους κόλπους της Κ.Ο. ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που αναμένεται να γίνουν σύντομα στη Βουλή και θα αφορούν σε μέτρα και μνημονιακές υποχρεώσεις, με

την επίσημη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξακολουθεί να είναι ερωτηματικό.

Το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρήσει συμπαγή την Κ.Ο. δεν είναι εύκολο, καθώς οι αντίρροπες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος (δηλαδή οι σκληροπυρηνικοί, που επιθυμούν την καταψήφιση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, και οι μετριοπαθείς, που προκρίνουν στήριξη στα θετικά) είναι ισχυρές και με δυνατούς εκπροσώπους εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν ακόμα και στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά να μιλούν ανοιχτά περί διχογνωμίας.

Αυτή την ώρα, οι βουλευτές της Κ.Ο. που βρίσκονται κοντά στην ηγετική ομάδα, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γ. Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Α. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης, ο εκπρόσωπος Τύπου, Κ. Καραγκούνης, αλλά και πρώην υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, στήνουν σκηνικό απόλυτης σύγκρουσης.

Αντιθέτως, βουλευτές που στο παρελθόν τήρησαν αποστάσεις από τις επιλογές του κ. Σαμαρά, αλλά και το καραμανλικό στρατόπεδο εξακολουθούν να προκρίνουν τη συναίνεση και τη στήριξη της κυβέρνησης στα θετικά. Στη γραμμή της υπερψήφισης των θετικών δείχνουν να κινούνται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικ. Κακλαμάνης, οι πρώην υπουργοί Ο. Κεφαλογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας και Ευ. Στυλιανίδης και ο πρώην υφυπουργός Γ. Βλάχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα