Αύριο απολογείται ο Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Αύριο θα απολογηθεί τελικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστατίνου. Η υπεράσπιση παραιτήθηκε από δυο μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι θα κατέθεταν σήμερα και ακολούθως ξεκίνησε η κατάθεση του Παναγιώτη Πάτση, ορκωτού λογιστή ο οποίος έλεγξε τους πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς τους Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Εκτος νόμιμων ορίων χαρακτήρισε ο μάρτυρας την προθεσμία που δόθηκε στους εγκαλούμενους από ΣΔΟΕ

για να προσκομίσουν οικονομικά στοιχεία για διάστημα 15 ετών (οικονομικές χρησεις 1997-2011), καθώς ήταν μόλις 20 ημέρων. "Όλα τα ποσά που αναφέρονται στις εκθέσεις δεν είναι φοροδιαφυγή αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, μερίσματα. Όλες οι καταθέσεις χωρίς εξήγηση θεωρήθηκαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Κατά τη γνώμη που δεν υπάρχει καθόλου φοροδιαφυγή των συγκεκριμένων προσώπων. Ούτε συνεπώς φορολογικό αδίκημα", είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου υποστήριξε πως υπήρξαν δυο ανακρίβειες, η μια όσον αφορά τον χρόνο που ζήτησαν (δυο μήνες κι όχι έναν) και δεύτερο πως στοιχεία προσκομίστηκαν μετά την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου γιαυτό δεν έγιναν δεκτά.

- Δικαστης(Κουςιουρής Εμμανουήλ, σύμβουλος ΣτΕ) : Η διαδικασία ελέγχου της Μέγάλης Περιούσιας καταλήγει με τη μέθοδό της πως δεν υπάρχουν ποσά προς καταλογισμό; Αυτό σημαίνει πως ακυρώνεται ο προηγούμενος έλεγχος του ΣΔΟΕ;
- Μάρτυρας: Ναι
- Δικαστής: Όχι κύριε είναι επικουρικός έλεγχος αυτός.
- Τ.Βασιλακόπουλος (συνήγορος): Υπάρχουν όμως διαφορετικές μέθοδοι με διαφορετικά συμπεράσματα; Έχει τελειώσει ο έλεγχος;
- Μαρτυρας: Δεν έχει ερευνήσει το ΣΔΟΕ τι είναι η κάθε κατάθεση, αλλά άθροισε ποσά καταθέσεων που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Άλλες καταθέσεις τις θεωρεί εισόδημα κι άλλες όχι. Το ΣΔΟΕ π.χ δεν έχει ερευνήσει ότι υπήρξε ανάληψη μιας μέρας από μια τράπεζα και κατάθεση ισόποση σε άλλη κι όμως αυτό το θεώρησε εισόδημα!
- Εισαγγελέας Ξένη Δημητριου: Δεν είναι όπως τα λέτε. Δεν είναι αντιφατικά τα πορίσματα. Άλλο ελέγχει το ΣΔΟΕ και άλλο το Τμήμα Μεγάλης Περιούσιας.
- Μάρτυρας: Μα το ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έλεγξε άλα πράγματα. Πήρε την έκθεση του ΣΔΟΕ και κατέληξε σε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.
- Εισαγγελέας: Εννοείται ότι ο έλεγχος έγινε σε σχέση με τις δαπάνες κύριε και δε μας το λέτε.
- Μαρτυρας: Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά των προστίμων.
- Τ.Βασιλακόπουλος: Πως φορολογούνται τελικά ο ελληνες; Η μέθοδος του ΣΔΟΕ που αθροίζει καταθέσεις χωρίς να ερευνά το πόθεν έσχες αυτών, ειναι ορθή; - Μαρτυρας: Όχι βέβαια.
- Τ. Βασιλακόπουλος : Το ΣΔΟΕ γνωρίζει ότι ψεύδεται όταν λέει πως το 1997 δεν είχαν εισοδήματα; Πρόκειται για θρασύτητα του ΣΔΟΕ κάνουν απόπειρα καταπίεσης οι του ΣΔΟΕ. Και πως ζούσαν τόσα χρόνια, με ελεημοσύνες της εκκλησιάς;

Σ.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα