Ανθεκτικές επιφάνειες χάρη σε καινοτόμα ανακάλυψη !

Ανθεκτικές επιφάνειες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα βαφή, η οποία μπορεί να επικαλύψει διάφορες τόσο μαλακές, όσο και σκληρές επιφάνειες (ρούχα, χαρτί, γυαλί, μέταλλα).

Η βαφή αποτελείται από νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου και είναι υδροφοβική (διώχνει γρήγορα το νερό, κρατώντας στεγνή την επιφάνεια), ενώ διατηρεί την αποτελεσματικότητά της ακόμη κι αν εκτεθεί σε λάδι.

Λόγω της ανθεκτικότητάς της μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε μια πληθώρα εφαρμογών, από τις βιομηχανίες ένδυσης έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες

και τα ναυπηγεία.

Οι ερευνητές από το University College Of London με επικεφαλής την καθηγήτρια ανόργανης χημείας Κλερ Κάρμαλτ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική Indepedent αφού πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία διαπίστωσαν πως τα υλικά που επικαλύπτονται με την εν λόγω βαφή, διώχνουν γρήγορα το νερό από πάνω τους και οι σταγόνες παίρνουν μαζί τους κάθε βρωμιά (σκόνη, βακτήρια κ.α.).

Ο αυτοκαθαρισμός λειτουργεί ακόμη κι αν η επιφάνεια χαραχτεί με μαχαίρι ή τριφτεί με γυαλόχαρτο.

Το νέο υλικό πλησιάζει το όνειρο για αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται πλύσιμο, πλοία που δεν θα σκουριάζουν, παράθυρα που θα καθαρίζονται από μόνα τους και ρούχα που δεν θα αποκτούν λεκέδες εύκολα. Διάφορες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο εργάζονται πάνω σε μια μεγάλη ποικιλία νέων πολλά υποσχόμενων υλικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα