Ανακούφιση στην απόγνωση

Του Νίκου Σίμου

Μακάρι να υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «κούρεμα» των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών, όπως αποκάλυψαν τα «Π» στο τελευταίο τους φύλλο. Σε μία χρονική στιγμή που η κοινωνία στο σύνολό της βρίσκεται σε απόγνωση ένα τέτοιο μέτρο θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία αλλιώβς ξεκίνησαν να προγραμματίζουν τη ζωή του και αλλιώς είδαν αυτή να εξελίσσεται.

Βεβαίως έχουν πληθύνει οι δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν οφειλέτες, αναλόγως και της οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, στην εξόφληση δανείων τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Παρ’ όλ’ αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση αν υλοποιηθεί η κυβερνητική σκέψη δεν θα είναι μία συμμόρφωση σε μία πρακτική που ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες θα εμφάνιζε ακόμη περισσότερες απαλλαγές από δανειακές υποχρεώσεις με δικαστικές αποφάσεις. Θα πρόκειται για την ένδειξη ρεαλισμού από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς οι πολιτικοί της αντίπαλοι –που κατά τα άλλα είναι «έξω από το χορό»- την κατηγορούν για κοινωνική αναλγησία, χωρίς μέχρι στιγμής –είναι η αλήθεια- η κυβέρνηση να έχει δείξει εμπράκτως την ευαισθησία της και όχι μόνο στα λόγια. Δεν είναι τυχαίο που οι κυβερνητικοί βουλευτές εξεγείρονται με αφορμές που τις δίνουν άστοχες κυβερνητικές προσεγγίσεις.

Εφ’ όσον εφαρμοσθεί το μέτρο θα πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση και μία δίκαιη αντιμετώπιση ενός χειμαζόμενου λαού. Είναι δε ευκαιρία να διασκεδάσει έτσι η κυβέρνηση τις καταγγελίες –που την περιλαμβάνουν και αυτήν- ότι πρώτη μέριμνα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να σώζουν τις τράπεζες. Υπό μία έννοια, επομένως, το κούρεμα των κόκκινων δανείων θα είναι και μία απάντηση στις Βρυξέλλες, στις οποίες όντως ανήκει η ανησυχία για την ευημερία του τραπεζικού συστήματος, σε βάρος ακόμη και των κοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα