Άστραψε και βρόντηξε ο Στουρνάρας

Eξοργισμένος είναι ο υπουργός Οικονομικών από τις χθεσινές διαρροές αξιωματούχου στις Βρυξέλλες που σε καθεστώς ανωνυμίας υποστήριξε πως «χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια την τρόικα και την κυβέρνηση», εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις. «Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται να έχει το θάρρος της γνώμης του να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια,

μας χωρίζουν μέτρα», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο Γ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν μαζί με τον υπουργό για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστούν στο Eurogroup της Πέμπτης και επιστρέφουν την Παρασκευή στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών «έσπασε ο πάγος» στις συνομιλίες με την τρόικα, που είχε προκληθεί εξαιτίας των αιτιάσεων της τρόικας περί δημοσιονομικού κενού 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποχωρήσει πλέον αρκετά κάτω των 2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα εκτίμηση στο υπουργείο παραμένει πως θα υπάρξει συμφωνία έως τον Δεκέμβριο. Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, χθες αφήνοντας να εννοηθεί πως πηγαίνουμε σε πιο λογικά νούμερα όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, τονίζοντας όμως πως η τρόικα δεν μιλά για οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων ή/και αυξήσεις φόρων. Ειδικότερα, η ίδια πηγή τόνιζε πως το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 εντός των προθεσμιών που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή έως τις 21 Νοεμβρίου. Ερωτηθείς πάντως για το εάν έως τότε θα υπάρχει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 απέφυγε να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη, λέγοντας πως ελπίζει αλλά και ότι η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά. Πάντως στον σχεδιασμό του υπουργείου δεν υπάρχει επί του παρόντος το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Στουρνάρα για να ενημερωθεί το Eurogroup για την πρόοδο των συνομιλιών στην Αθήνα και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την Παρασκευή, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το δημοσιονομικό κενό του 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως η Αθήνα αναμένει τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» την επίλυση του ζητήματος των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένονται επιπλέον 4,9 δισ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Την ώρα που γινόταν η σύσκεψη στην Αθήνα, αξιωματούχος στις Βρυξέλλες εξέφραζε έντονη δυσφορία για την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις των ελληνικών αρχών και της τρόικας, δηλώνοντας πως «μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια», ενώ προσδιόριζε την πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στις αρχές Ιουνίου του 2014.

«Δεν υπάρχει κινητικότητα και τα σημάδια είναι κακά», επισήμανε προειδοποιώντας πως «οι μεγάλες καθυστερήσεις δημιουργούν τελικά και μεγάλα προβλήματα». Αναφορές που αποτύπωναν εικόνα αδιεξόδου αλλά και κλίμα απειλών από την τρόικα που θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αυτή που χρονοτριβεί προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

H εκτίμηση στην Ευρωζώνη είναι πως αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν, «μετά τις διακοπές του σκι», δηλαδή ότι νεότερα θα πρέπει να αναμένονται το 2014. Ο ίδιος εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς εκκρεμεί η επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2014, που αν δεν κλείσει δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014.

Όπως εκτίμησε «το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ενόψει του αυριανού Eurogroup ενδεχομένως και του επόμενου στις 9 Δεκεμβρίου». «Δεν βλέπω να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να μπορεί να υπάρξει απόφαση του Eurogroup», τόνισε, εκτιμώντας πως «από τεχνοκρατικής άποψης δεν υπάρχει πρόβλημα οι αποφάσεις να παραπεμφθούν για το 2014, αν και οι ανάγκες σε ρευστότητα κάποια στιγμή θα είναι αισθητές». Σύμφωνα με τον ίδιο οι καθυστερήσεις αρχικά εγκυμονούν κινδύνους που αφορούν την έλλειψη ρευστότητας που όμως αν παραταθούν θα πλήξουν και τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, «γεγονός εξαιρετικά κακό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για το ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, διαμηνύοντας πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα «απλά δεν θα υπάρξουν χρήματα».

Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και συνιστούν απώλεια στο δυναμισμό του προγράμματος». Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της τρόικας, είπε πως δεν θεωρεί ότι υφίσταται κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν ρωτήσεις τρεις οικονομολόγους για ένα θέμα θα λάβεις τέσσερις απόψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα