O Γιάννης Τσιρώνης πήρε... τα βουνά

Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Χόμπι για λίγους και σκληροτράχηλους έχει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς είναι λάτρης της ορεινής πεζοπορίας και της αναρρίχησης πεδίων. «Ολα ξεκίνησαν όταν ήμουν φοιτητής», λέει ο ίδιος στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Ο συμφοιτητής του, φίλος και κουμπάρος του, Τζώρτζης Μηλιάς, επαγγελματίας προπονητής ορειβασίας και οδηγός βουνού, του κόλλησε το μικρόβιο της ορεινής πεζοπορίας και της αναρρίχησης. Ετσι, οι δύο νεαροί άνδρες άρχισαν πεζοπορίες σε όλα τα βουνά της Ελλάδας.

Σμόλικας, Ταΰγετος, Γκιώνα, Παρνασσός, Χελμός, Βαρδούσια και, φυσικά, Ολυμπος είναι τα γνωστά βουνά της χώρας που ανέβηκε ο αναπληρωτής υπουργός παρέα με τον συμφοιτητή του. «Ενώ άλλοι τα Σαββατοκύριακα πήγαιναν σε φοιτητικά πάρτι και στα ροκάδικα της εποχής, εμείς πηγαίναμε εκδρομές», δηλώνει ο ίδιος στα «Π». Ο κ. Τσιρώνης μάς λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η οργάνωση που συναντάς στο εξωτερικό: «Σε χώρες που έχουν βουνά και δέχονται τουρισμό, υπάρχουν συγκεκριμένα μονοπάτια μέσω των οποίων μπορείς να ανέβεις ένα βουνό και όλοι τα ακολουθούν».
Ο αναπληρωτής υπουργός θυμάται τη στιγμή που κατέκτησε το ψηλότερο βουνό όπου έχει ανέβει, στην Τενερίφη, στην Ισπανία. «Το βουνό λέγεται Pico del Teide και είναι ενεργό ηφαίστειο. Ολα ήταν πολύ οργανωμένα. Οι οδηγοί μάς πήγαιναν από συγκεκριμένο μονοπάτι και μπορούσαμε να κατασκηνώσουμε σε συγκεκριμένα μέρη. Ολοι οι κανόνες ασφάλειας τηρούνταν ευλαβικά. Αυτό το βουνό έχει ύψος 3.715 μέτρα και από ψηλά έχει τρομερή θέα, μιας και βρίσκεται σε νησί. Είναι πιο ψηλό από τον Ολυμπο, που έχει κορυφή γύρω στα 2.800 μέτρα», λέει ο κ. Τσιρώνης.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακάλυψε ότι και η ορειβασία εξελίσσεται όταν ήταν ακόμα φοιτητής. Η νέα μόδα είναι τα αναρριχητικά πεδία. Πρόκειται για μεγάλους βράχους που βρίσκονται είτε σε βουνά είτε σε περιοχές σε μεγάλο υψόμετρο, ακόμα και σε νησιά. Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο, όπως λέει ο κ. Τσιρώνης, είναι στην Κάλυμνο, με τους φημισμένους γκρεμούς της. Εκεί κάθε χρόνο πηγαίνουν πολλοί αθλητές, αφού υπάρχουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, άρα το νησί προσελκύει και έμπειρους, αλλά και αρχάριους αναρριχητές. Συν τοις άλλοις, έχει εύκολη πρόσβαση και είναι προορισμός που μπορεί να συνδυάσει και βουνό και θάλασσα. Για αυτό και είναι από τα λίγα μέρη που έχουν πάντα τουρισμό.


Ο κ. Τσιρώνης έχει ανέβει τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Από τα πιο γνωστά, τις διαδρομές των οποίων πλέον τις ξέρει «απέξω» ο αναπληρωτής υπουργός, είναι της Βαράσοβας, λίγο πιο έξω από το Μεσολόγγι, της Μαυροσουβάλας, κοντά στη Μαλακάσα, που έχει βράχους με αρνητική κλίση, των Μετεώρων, με τους ερημίτες να είναι οι πρώτοι αναρριχητές τους, της Λαγκάδας στον Ταΰγετο, όπου το 1999 δημιουργήθηκε αναρριχητικό πάρκο, της Χιλιαδούς στην Εύβοια, που πολλοί επιλέγουν για να συνδυάσουν και τη θάλασσα, του Ποικίλου Ορους, που βρίσκεται κοντά στην Πετρούπολη, αλλά και του Υμηττού, τον οποίο επισκέπτονται συχνά κάτοικοι των γύρω περιοχών.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

Από τα αγαπημένα πεδία του αναπληρωτή υπουργού είναι το Φλαμπούρι, στην Πάρνηθα, όπου πάει συχνά με τη γυναίκα του, Αναστασία, και τα τρία παιδιά τους. Η αρνητική κλίση του και οι σταλακτίτες προκαλούν ενθουσιασμό στους αναρριχητές. Ετσι, όταν άλλοι προτιμούν διήμερα σε κοντινά νησάκια, η οικογένεια Τσιρώνη πετάγεται μέχρι την Πάρνηθα. Ομως, δεν είναι μόνο η αναρρίχηση στα ενδιαφέροντά της. Ο Γιάννης και η Αναστασία Τσιρώνη θυμούνται την πρώτη φορά που κατέβηκαν με κανόε καγιάκ τον Βοϊδομάτη το 1986, έναν επικίνδυνο ποταμό, αλλά και τις αμέτρητες φορές που έχουν κάνει σκι στις ορεινές πίστες της Ελλάδας. Η χιονοδρομία αποτελεί μια άλλη μεγάλη αγάπη του Γιάννη Τσιρώνη. Πρόκειται για ένα άθλημα που επίσης έμαθε μαζί με τον φίλο του Τζώρτζη Μηλιά, ο οποίος ήταν και πρωταθλητής στο σκι κατάβασης πιο παλιά.


Η οικολογία ως διέξοδος για την Αριστερά

Η αγάπη του Γιάννη Τσιρώνη για την ορειβασία και τα ορεινά τοπία είναι συνυφασμένη με την αγάπη του για τη φύση και, κατ’ επέκταση, με την οικολογία, ως ιδεολογία. Όταν ήταν φοιτητής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ήταν στο κίνημα «Ρήγας Φεραίος», στο οποίο ανήκαν πολλοί από τους σημερινούς συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή. Πολλοί, βέβαια, από τους αριστερούς συντρόφους του θεωρούσαν τους Ρηγάδες ρεφορμιστές και υποταγμένους. Το 1983 ανακάλυψε την οικολογία, την οποία θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο της σημερινής Αριστεράς. Το περιβάλλον για τον Γιάννη Τσιρώνη δεν είναι βαρίδι για την ανάπτυξη. Προερχόμενος από τους Οικολόγους-Πράσινους, ο αναπληρωτής υπουργός πιστεύει ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Το μεγάλο του στοίχημα, όπως εξηγεί στα «Π», είναι το δασολόγιο και η χάραξη των δασικών χαρτών, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των καταπατήσεων. Ακόμα, δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει να ασχολείται με τα χόμπι του στη φύση. Την ίδια φιλοσοφία θέλει να μεταδώσει και στα παιδιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα