Βία στα γήπεδα: Ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα;

Η επόμενη μέρα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ποιός ευθύνεται για τις τάσεις χουλιγκανισμού. Τι δηλώνουν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας και ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν, στο ρεπορτάζ του Γιάννη Ξενοφώντος.

Την ώρα που οι θεσμοί του τόπου βάλλονται πανταχόθεν, βίαιες συμπεριφορές, που ξεπερνούν τα όρια του χουλιγκανισμού, στιγματίζουν για ακόμη μια φορά το κυπριακό ποδόσφαιρο.

''Καταδικάζουμε απερίφραστα τα χθεσινά επεισόδια. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, λίγοι και απαράδεκτοι κατάφεραν να

βάλουν τη δική τους σφραγίδα του χουλιγκανισμού, με τις αποτρόπαιες πράξεις τους'', τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Τα θλιβερά γεγονότα, που προκάλεσαν φόβο και αίσχος στον φίλαθλο κόσμο και όχι μόνο, ανάγονται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στους κόλπους του ποδοσφαιρικού κόσμου. ''Και δεν είναι μόνο ο οπαδισμός, η οχλοποίηση, η ανωνυμία πίσω από τον κόσμο, είναι και η τεράστια καχυποψία που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι τα κυκλώματα που υπάρχουν'', δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, σημείωσε ότι «είναι ο τρόπος αντίδρασης της μάζας, η οποία θεωρεί-ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα- ότι βρίσκει τρόπο εκτόνωσης μέσα απο συγκεκριμένες συμπεριφορές''.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το κυπριακό ποδόσφαιρο λαβωμένο και φέρνει στο προσκήνιο την πολυζητημένη Κάρτα Φιλάθλου, με τον Ιωνά Νικολάου να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα.

«Διερωτώμαι», σημείωσε ο υπουργός, «αν κάποιοι είναι αυτούς τους οπαδούς που θέλουν στα γήπεδα και εκδηλώνουν τις διαφωνίες τους με τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει. Ως πολιτεία προχωρούμε για την πλήρη υλοποίηση του πακέτου μέτρων, με την κάρτα φιλάθλου να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και έκδοσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο''.

Η ανάγκη για λήψη μέτρων, παράλληλα, κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

''Πλέον έχει ξεφύγει το θέμα και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Έγινε προσπάθεια από την πολιτεία, έχει ψηφιστεί ένας νόμος, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι η λύση'', τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού

Τα βέλη του στην ΚΟΠ έριξε το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. «Δεν βλέπουμε να κινείται κάτι, με αποτέλεσμα να γίνεται κι αυτή συνυπεύθυνη».

Την ευθύνη που αναλογεί στην παιδεία του τόπου αναλαμβάνει, την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής. «Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων έχει ευρύτερη ευθύνη η κοινωνία, η οικογένεια και προφανώς το εκπαιδευτικό σύστημα και η παιδεία του τόπου αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί», δήλωσε ο υπουργός.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα συντελέσουν στη διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ήθος και αξίες.

Διαβάστε ακόμα: Αντιπαράθεση ΑΠΟΕΛ – Αστυνομίας για τα επεισόδια στο ΓΣΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα