Morgan Stanley: Όχι ακόμα αναστεναγμοί ανακούφισης για την Ελλάδα

Προετοιμαστείτε γιατί τα πράγματα στις ελληνικές διαπραγματεύσεις ίσως να γίνουν χειρότερα, πριν να γίνουν καλύτερα, λέει η Morgan Stanley στους πελάτες της, με σημερινό της σημείωμα, στο οποίο τους ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους ξένους πιστωτές της έχουν ήδη αρχίσει. «Αλλά, ενώ ίσως είναι δυνατόν να καθοριστούν τα κομμάτια του σημερινού προγράμματος με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνούσε να συνεχίσει και τα

κομμάτια που θα εγκαταλειφθούν έως το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας, η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας τόσο σύντομα θα ήταν πιο δύσκολη», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να δούμε την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει στάση σε μόλις 3-4 μέρες», εξηγούν. «Επομένως, τα πράγματα ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν χειρότερα πριν να γίνουν καλύτερα, με αρκετές κλιμακώσεις να ακολουθούνται από την αποκλιμάκωση μόνο όταν βρίσκεται μια συμβιβαστική λύση».

Πάντως, η Morgan Stanley τονίζει ότι τα τέλη του Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική προθεσμία, καθώς τότε λήγει το πρόγραμμα.

Και περιλαμβάνει στα θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει πια το κούρεμα του χρέους, αλλά εστιάζει περισσότερο στη βελτίωση της βιωσιμότητάς του μέσω μέτρων «reprofiling».

Εάν η Ελλάδα δεσμευτεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε κάποιο βαθμό στη δημοσιονομική προσαρμογή, οι πιστωτές φαίνονται ανοικτοί στην επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης, στη μείωση των επιτοκίων και την παροχή επιπλέον περιόδου χάριτος, σημειώνει. Παρόλα αυτά, η Morgan Stanley θεωρεί ότι το ελληνικό σχέδιο για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ΑΕΠ δείχνει ασαφές σε αυτή τη φάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα