Liberation: Οικονομικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας η απόφαση της ΕΚΤ

Η Ελλάδα συνεχίζει και σήμερα να απασχολεί τον γαλλικό Τύπο και τα μίντια.

Στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν», η εξάστηλη φωτογραφία ενός περίσκεπτου Αλέξη Τσίπρα γεμίζει το δισέλιδο αφιέρωμα, όπου στους τίτλους υπογραμμίζεται: «Πόκερ υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε ΕΚΤ και Αθήνα» και «Ένα οικονομικό πραξικόπημα, που δεν περνάει στην Ελλάδα» αφού η απόφαση της ΕΚΤ

«βιώνεται ως μέσο εκβιασμού στη χώρα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ουδέποτε άλλοτε δεν είμαστε σε τέτοια φάση μονομαχίας». «Το παράδοξο είναι» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν- Πωλ Φιτούσι, ότι ένας θεσμός σαν την ΕΚΤ, που δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, υποχρεώνει μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά να συμμορφωθεί, με κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική».

Η Λιμπερασιόν κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση, χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών».

Την ίδια ώρα, στη συντηρητική «Φιγκαρό», άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΤ μάς θυμίζει ότι το ευρώ είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα» αναφέρεται και αυτό στην απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 22 Ιανουαρίου το διευθυντήριο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων ύψους 1.140 δισ. και αναρωτιέται πώς είναι δυνατό το ίδιο διευθυντήριο δύο εβδομάδες μετά «να αναλαμβάνει τον ρόλο του μαστιγωτή» αποκλείοντας τις ελληνικές τράπεζες από τα ταμεία της ΕΚΤ. Ο συντάκτης εκτιμά ότι το ευρώ πάσχει από την έλλειψη ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού πλαίσιου, και καταλήγει: «Οι αισιόδοξοι θα πουν ότι το ευρώ είναι ένα έργο που εξελίσσεται, οι δε απαισιόδοξοι ότι είναι ένα μνημείο που απειλείται με εξαφάνιση».

Η οικονομική «Λεζ Εκό» υπογραμμίζει ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη βοήθεια στην Ελλάδα» και «επείγει» πλέον για τον Αλ. Τσίπρα η εξεύρεση λύσης, γιατί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο». Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι «στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας αναζωπυρώνει το εθνικό συναίσθημα». Η απόφαση της ΕΚΤ άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της εθνικής υπερηφάνειας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, σημειώνει η συντάκτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα