Kατερίνα Παπακώστα: "Η ΝΔ έχει... κήνσορες που δεν πιστεύουν στις αξίες της"

Στον Σταύρο Παπαντωνίου

Την πεποίθηση ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή έκτακτο συνέδριο, εν μέσω διαπραγμάτευσης, εκφράζει η Κατερίνα Παπακώστα με συνέντευξη της στα parapolitika.gr. H πρώην υπουργός τονίζει παράλληλα πως η ΝΔ έχασε όχι μόνο επικοινωνιακά, αλλά κυρίως από κάποιους κήνσορες, που δεν έχουν σχέση με τις αξίες της ΝΔ και έδωσαν κυνικό ύφος

στην διακυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια ώρα θεωρεί πως ο Κώστας Καραμανλής, δεν μπορεί από πρώην πρωθυπουργός να γίνει κομματάρχης της ΝΔ.


Πώς βλέπετε την μέχρι τώρα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές;

Η Κυβέρνηση, όπως την αξιολογώ για το περιορισμένο διάστημα διακυβέρνησής της, κάνει ένα βήμα μπροστά και πέντε πίσω. Το κεφάλαιο αξιοπιστία εξανεμίζεται δραματικά γρήγορα. Η κλεψύδρα έχει αδειάσει από χρόνο. Ισχύει στην περίπτωση του κ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του η φράση ‘να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι’. Από την ‘υπερήφανη’ στάση του «δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα από την τελευταία δόση του Μνημονίου» βρισκόμαστε τώρα στο σημείο μηδέν. Υποστήριζαν ότι δήθεν θα πάρουν χρήματα από τους δανειστές, χωρίς όμως να υπογράψουν το Μνημόνιο. Στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν τελικά, τη συνέχιση του Μνημονίου ως τον Ιούνιο, χωρίς όμως να πάρουν χρήματα! Ως συμπέρασμα, σας λέω ότι δεν φοβάμαι, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερη να κρίνω ότι, μέχρι τώρα, ισχύει το ‘ώδινεν όρος και έτεκεν μύν’ ή αλλιώς έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό… Λυπάμαι. Ακόμη και αν κάνουν τελικώς μια συμφωνία, έχουν ήδη ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο και αξιοπιστία της χώρας, ως μη οφείλουν.


Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πιστεύετε ότι θα έχει εκλογικό κόστος;

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαν ούτε σε βάθος τετραετίας να εφαρμόσουν το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ήδη ο κ. Τσίπρας υψώνει το μπαϊράκι του έντιμου συμβιβασμού, δηλαδή ήδη βάζει πολύ νερό στο κρασί του και, δυστυχώς, εδώ που έφτασε το πράγμα, θα προχωρά ολοένα και περισσότερο σε εκπτώσεις.


Πώς κρίνετε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια που καταβάλλει τους πρώτους μήνες;

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται καλό παιδί και συμπαθητικό, αυτά, όμως, τα στοιχεία δεν μπορούν να συνιστούν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενός πρωθυπουργού και μάλιστα, ενός ηγέτη σε τόσο δύσκολες ώρες. Η περίπτωσή του μου θυμίζει τη συμβουλή της γιαγιάς μου της Αικατερίνης, η οποία έλεγε «μην απλώνεις τα πόδια σου πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου». Στην Ελλάδα όμως ζούμε… Όσο για την προσπάθεια στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με παραπέμπει η διαπραγματευτική του τακτική στο φούρνο του Χότζα και ενίοτε στον πύργο της Βαβέλ. Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική μέσα του, επειδή έχει επιλέξει ένα μοντέλο πολιτικής παλαιάς κοπής: χαϊδεύω τα αφτιά όλων, λειτουργώ στρογγυλά και συντηρώ την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι, όμως, δεν αλλάζεις τη ροή της Ιστορίας και δεν προσφέρεις υπηρεσία στους πολίτες οι οποίοι σε εμπιστεύτηκαν.

Παρ’ ότι υπάρχει έντονη αβεβαιότητα με τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης, η ΝΔ δεν φαίνεται να ανακάμπτει. Πού πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Όταν έχεις βγει δεύτερο κόμμα είναι φυσιολογικό, τρεις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, να μην ακούγεσαι. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η Νέα Δημοκρατία να εξακολουθεί να πολιτεύεται με την ίδια μέθοδο που την οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου.


Τι λάθη έκανε η ΝΔ στην διακυβέρνηση της τα τελευταία 2,5 χρόνια;

Εστιάζουν όλοι στα επικοινωνιακά σφάλματα. Αυτή είναι η προφανής και εύκολη κριτική, η οποία έχει βάση, αφού, παρά την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε τα 2,5 αυτά χρόνια, δεν επικοινωνήσαμε στα αφτιά του ψηφοφόρου το έργο της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ήταν εγκληματικό -και αυτό μας κόστισε ανυπολόγιστα- το κυνικό προφίλ που εξέπεμπε η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνησή της, ως μη όφειλε, το οποίο αντιπροσωπευόταν από πολιτικούς κήνσορες που δεν ανήκουν και δεν πιστεύουν στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Θεωρείτε ότι η ΝΔ πρέπει να πάει σε έκτακτο συνέδριο και σε αλλαγή ηγεσίας μετά το κακό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου;

Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν. Θέλω, απλώς, να αναδείξω ότι την ώρα που η χώρα, ως καράβι ακυβέρνητο, παλεύει με τα κύματα για να πιάσει ήρεμο και ασφαλές λιμάνι, κάποιες βαρκούλες αρμενίζουν και ασχολούνται με εσωκομματικές σφαίρες επιρροής. Στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σήμερα, όλα αυτά, μόνο ως ανεύθυνα ακούγονται.

Πολύς λόγος γίνεται και για μία πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Καραμανλή. Εσείς πως βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Με κουράζει η ανακύκλωση σεναρίων που οδηγούν στο τίποτα. Γιατί ο Κώστας Καραμανλής που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας να έχει ως φιλοδοξία να γίνει κομματάρχης;

Keywords
Τυχαία Θέματα