JP Morgan: Οι Έλληνες έκρυψαν 10 δισ. ευρώ στα στρώματα σε 3 μήνες

Οι συνολικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου άγγιξε τα 22 δισ. ευρώ, με το ποσό των 10 δισ. ευρώ να καταλήγει κάτω από τα στρώματα, υπολογίζει η JP Morgan.

Πώς καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό; Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μετρά τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία και σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας

της Ελλάδος, αυτά αυξήθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, έπειτα από αύξηση κατά 4,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και κατά 2,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Και όπως προσθέτουν οι αναλυτές, από τα 27 δισ. ευρώ που κρύφθηκαν στα στρώματα από το 2009 έως τα μέσα του 2012, μόνο τα 5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 107 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να δανειστούν άλλα 14 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει εάν ο κλάδος φτάσει στο όριο αυτό; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να δείξει κάποια ευελιξία ως προς το haircut που επιβάλει στα collaterals, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να τους επιτρέψει να δανείζονται περισσότερα χρήματα με τις ίδιες εγγυήσεις. «Επομένως, υπάρχει κάποια ευελιξία για να αποφευχθεί η χρήση capital controls αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει ένα ακόμα μεγάλο κύμα εκροών καταθέσεων», τονίζει η JP Morgan.

Πάντως, για τον οίκο είναι ενθαρρυντικό ότι οι εκροές ήταν αρκετά ήπιες την περασμένη εβδομάδα, αφού κατά τους υπολογισμούς του, ανήλθαν σε 0,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα