Guardian: Λεκτικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας

Με το θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ασχολείται με δημοσίευμά του σήμερα ο Guardian, που φέρει τον τίτλο «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία

νέες αφορμές για διαμάχες».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η ελπίδα για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή αντί να ωθήσει τις δυο πλευρές να συμβιβαστούν, είχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«H ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αυξηθεί λόγω ενός λεκτικού πολέμου μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και τονίζει ότι «η διένεξη γύρω από τους υδρογονάνθρακες σε αυτά τα θαλάσσια ύδατα, εντάθηκε αφότου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου υπέγραψαν το Σάββατο συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για την επανένωση της Κύπρου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις αρχές του έτους μετά από μια δεκαετή διακοπή, ενώ μάλιστα τονίζει ότι υπήρχαν πολλές προσδοκίες, με το σκεπτικό ότι τα κοιτάσματα θα διευκόλυναν τη λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο «η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση», αναφέρει ο Guardian υπογραμμίζοντας ότι «αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».

«Το βέβαιο είναι πως η πρόσφατη τριμερής συμφωνία δεν πρόκειται να εξευμενίσει την Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν, συμφωνεί στο συμπέρασμα ότι «η ένταση βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε άνοδο», ενώ καταλήγει θεωρώντας πως «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύμα των υδρογονανθράκων οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κυπριακό πρόβλημα. Αντί να αποκλιμακώσουν, κλιμάκωσαν την ένταση».

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται deal Σαμαρά και με το Ισραήλ!

Απειλές Ερντογάν για την ΑΟΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα