Business Insider: Γιατί η Γερμανία γ***ει την Ευρώπη

«Καημένη Γερμανία. Πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, πολύ μικρή για τον κόσμο», έχει πει ο Henry Kissinger, σε μία δήλωση που παραμένει αληθινή ακόμα και σήμερα.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό site, οι Γερμανοί πολιτικοί και η Bundesbank είναι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Γερμανία αντιτίθεται σταθερά στη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων, διαφωνώντας με τις μειώσεις

των επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της τάσσονται κατά της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις οικονομίες.

Αυτή η συντηρητική στρατηγική μπορεί να έχει νόημα για τη Γερμανία –η οποία δεν χρειάζεται μέτρα στήριξης αφού έχει μεν χαμηλή ανάπτυξη, αλλά η ανεργίας της είναι χαμηλότερη παρά ποτέ- αλλά δεν βοηθά τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι, όπως σημειώνει το Business Insider, ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αναγκασμένες να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές.

Δυστυχώς για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ΕΚΤ έχει δημιουργηθεί πάνω σε γερμανικά θεμέλια και λειτουργεί με αυτό τον επιφυλακτικό τρόπο.

Ο Christian Odendahl του Centre for European Reforms εξηγεί: «Η ΕΚΤ δημιουργήθηκε με μοντέλο τη γερμανική Bundesbank. Ως αποτέλεσμα, είναι μία από τις πιο πολιτικά ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες, ενώ η εντολή της εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη σταθερότητα των τιμών και δεν λαμβάνει υπόψη της ευρύτερους οικονομικούς στόχους, όπως η ανεργία, όπως κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες».

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τις χώρες της Ευρώπης που θέλουν περισσότερα μέτρα για την οικονομική τόνωση, ευθύνονται εν μέρει για τη σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση, είναι δύσκολο να μην νιώθει κανείς άσχημα για τη Γερμανία, η οποία εξ αρχής δεν ήθελε το ευρώ. Στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Γερμανοί δεν τάσσονταν υπέρ του κοινού νομίσματος. Και τελικά, αυτό υιοθετήθηκε από τη χώρα χωρίς δημοψήφισμα.

Σήμερα, οι Γερμανοί πολιτικοί είναι εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο. Επειδή οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν νέα μέτρα τόνωσης των οικονομιών, όσο περισσότερο στηρίζουν μια τέτοια επιλογή, τόσο περισσότερο θα χάνουν ψήφους προς το αντι-ευρωπαϊκό AfD. Και όσο περισσότερο ενισχύεται το AfD, τόσο περισσότερο μπορεί να επηρεάζει την εσωτερική συζήτηση στη Γερμανία γύρω από την Ευρώπη και τόσο σκληρότερα πρέπει να προσπαθήσουν οι υπόλοιποι Γερμανοί πολιτικοί για να ανακτήσουν τις χαμένες ψήφους.

Τελικά, η Γερμανία είναι παγιδευμένη σε μια άσχημη θέση, καταλήγει το Business Insider. Είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να γλιτώσει την Ευρώπη από τα σημερινά της προβλήματα, αλλά οι περισσότεροι Γερμανοί ουδέποτε ζήτησαν –και δεν φαίνεται να θέλουν- αυτή την ευθύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα