18 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα (Φωτορεπορτάζ)

18 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που σημάδεψε μία ολόκηρη εποχή. Ο θάνατός του μάλιστα ήρθε σε μία έντονη πολιτική περίοδο για το Κίνημα αφού βρισκόταν τρεις μόλις μέρες πριν το συνέδριο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές συζητούσε μαζί με τους στενούς συνεργάτες, Τηλέμαχο Χυτήρη

και Νίκο Αθανασάκη για τις εξελίξεις που δρομολογούσε το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι τρεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κάθησαν στο τραπέζι για να δειπνήσουν και παράλληλα προετοίμαζαν τον χαιρετισμό του Ανδρέα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 12.30 αποφάσισε να εγκαταλείψει το τραπέζι και να αποσυρθεί στο δωμάτιό του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβηκε στο δωμάτιό του, γύρω στις 12.30 και οι κ. Αθανασάκης, Χυτήρης και Λιάνη συνέχισαν να συζητούν.

Στη 1 η ώρα η προσωπική νοσοκόμα του Ανδρέα εμφανίσθηκε αναστατωμένη. Διέκοψε τη συζήτηση των τριών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλά. Ανήσυχοι η κ. Παπανδρέου και ο κ. Χυτήρης ρώτησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν έπρεπε να ειδοποιήσουν τους θεράποντες ιατρούς του κ. Παπανδρέου. Η νοσοκόμος απάντησε ότι ο πρόεδρος παρουσιάζει ταχυπαλμία και έχει μια σχετική δυσκολία στην αναπνοή.

Αμέσως ο κ. Χυτήρης πήρε στο τηλέφωνο τον προσωπικό γιατρό και πρώην υπουργό Υγείας τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και τον καρδιολόγο Αίαντα Αντωνιάδη του Ωνασείου.

Οι δύο γιατροί που έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα κατέβαλαν προσπάθειες να τον υποστηρίξουν. Λίγες στιγμές, αργότερα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έβγαινε έξω, φανερά απογοητευμένος, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρα πολύ λίγες ελπίδες να ξεπεράσει τη νέα κρίση. Και πραγματικά στις 2.30 το πρωί ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κηδεύεται με τιμές αρχηγού κράτους τρεις μέρες αργότερα. Στη νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών παρίσταται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρόεδρος της Βουλής, οι γιοί του Νίκος, Γιώργος και Αντρίκος, η κόρη του Σοφία, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντώνης Λιβάνης, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και πολλοί άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Δήμητρα Λιάνη, έχοντας στο πλευρό της τον Γιώργο Κατσιφάρα και η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Η σωρός του μεταφέρεται πάνω σε κιλίβαντα του Ελληνικού Πυροβολικού μέχρι το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η νεκρώσιμη πομπή σταματά έξω από την Βουλή όπου ρίχνονται 21 κανονιοβολισμοί. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παρόλη τη ζέστη και την ταλαιπωρία, έχουν συρρεύσει στην κηδεία ακολουθώντας την νεκρώσιμη πομπή ραίνοντας με λουλούδια την σορό και φωνάζοντας το σύνθημα “Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς, ενώ αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλή πτήση.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Βαγγέλη Ρασιά

Keywords
Τυχαία Θέματα