Τσερνόμπιλ: Άνοιξε για τους τουρίστες το δωμάτιο ελέγχου του φονικού αντιδραστήρα 4

14:48 3/10/2019 - Πηγή: People

Το δωμάτιο ελέγχου του αντιδραστήρα 4, το μέρος στο οποίο σημειώθηκε ένα από τα καταστροφικότερα πυρηνικά ατυχήματα του πλανήτη, είναι πλέον ανοιχτό για τους τουρίστες.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες του πυρηνικού εργοστασίου στο κοινό για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας να κάνει πιο φιλική προς τους τουρίστες της πυρηνική ζώνη.

Τα σχέδια αυτά ανακοινώσε τον Ιούλιο ο ουκρανός πρόεδρος  Volodymyr Zelensky και περιλαμβάνουν νέες διαδρομές και σημεία για προμήθεια νερού, υποδομές για κινητά και κανονισμούς αναφορικά με την κινηματογράφηση.

Το

δωμάτιο ελέγχου του πρώην πυρηνικού εργοστασίου ήταν αυτό μέσα στον οποίο τον Απρίλιο του 1986 οι μηχανικοί προχώρησαν στο κλείσιμο των αντλιών που κρατούσαν χαμηλή τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες, ως μέρος ενός τεστ ασφάλειας με αποτέλεσμα να εκραγεί ο αντιδραστήρας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 28 άτομα – σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό- και μολύνθηκε όλη η γύρω περιοχή.

Πριν από την πρόσφατη δέσμευση για την αναδιαμόρφωση του σημείου προκειμένου να λειτουργήσει ως τουριστική ατραξιόν, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν το εργοστάσιο απ’ έξω και να επισκεφτούν την ερημωμένη πόλη του Πρίπιατ και τα κτήριά της. Η πόλη εκκενώθηκε  μετά το ατύχημα και οι 50.000 κάτοικοί της δεν επέστρεψαν ποτέ.

Το δωμάτιο ελέγχου, που μπορούν πλέον να επισκεφτούν οι τουρίστες, βρίσκεται «χτισμένο» κάτω από μία 36.000 τόνων ατσάλινη «σαρκοφάγο», και μέσα σ’ αυτή συναντά κανείς τις οθόνες, τα κουμπιά και τα πάνελ ελέγχου.

Οι επισκέπτες μπορούν να παραμείνουν στην αίθουσα μόνο για λίγα λεπτά, για να αποφύγουν τη μεγάλη έκθεση στη ραδιενέργεια, ενώ για την πρόσβασή τους επιβάλλεται η χρήση εξοπλισμού με μάσκες, ειδικό ρουχισμό και κράνη.

Και μπορεί τα επίπεδα της ραδιενέργειας να παραμένουν πολύ υψηλά στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει τους τουρίστες, που διαρκώς αυξάνονται, να την επισκεφτούν. Μετά δε την προβολή της δημοφιλής σειράς του HBO, Chernobyl, το ενδιαφέρον έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο και ήδη μέχρι τώρα για τη φετινή χρονιά έχουν επισκεφτεί το Τσερνόμπιλ 87.000 τουρίστες.

Credit: SplashNews.comO αντιδραστήρας 4 με τη σαρκοφάγο που να κρατήσει ασφαλή τον κόσμο από τη διαρροή ραδιενέργειας

*Με στοιχεία από τον Independent

Chernobyl: Συγκλονίζει πρώην μηχανικός που επέζησε και «παίζει» στη σειρά του HBO

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσερνόμπιλ, Άνοιξε,tsernobil, anoixe