Ταινίες της εβδομάδας (12-18/12): Δύο Πάπες κάνουν άνω κάτω το Βατικανό – Ρεσιτάλ χιούμορ κι ερμηνείας από Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις

09:42 12/12/2019 - Πηγή: People

Καθώς το 2019 οδεύει προς τη δύση του, οι μεγάλες ταινίες που θα βρεθούν στις βραβεύσεις στο Χόλιγουντ κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Τούτη την εβδομάδα στην κορυφή του ενδιαφέροντος είναι η υπέροχη ένωση του Άντονι Χόπκινς με τον Τζόναθαν Πράις που υποδύονται τον Πάπα Βενέδικτο και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μαύρα Χριστούγεννα

Σκηνοθεσία: Σοφία Τακάλ

Σενάριο: Σοφία Τακάλ & Έιπριλ Γουόλφε

Με τους: Ίμογκεν Πουτς, Αλείζ Σάνον, Λίλι Ντονόγκουε, Μπρίτανι Ογκρέιντι, Κάλεμπ Έμπερχαρντ, Σάιμον Μιντ και Κάρι Έλγουες

Είδος:

Τρόμου

Διάρκεια: 98’

Διανομή: Tulip

Πάνω στη γιορτινή περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, έρχεται μια νέα, δυναμική ανάγνωση της γνωστής, cult ταινίας τρόμου, στην οποία ένας μανιακός δολοφόνος με άγνωστα κίνητρα, σφάγιαζε τα μέλη μιας αδελφότητας.

Τα κορίτσια του κολεγίου ετοιμάζονται να υποδεχτούν την εορταστική περίοδο. Όμως τότε θα αρχίσουν οι φόνοι από έναν ψυχοπαθή με μια ανατριχιαστική μάσκα, που έχει διεισδύσει στο κολλέγιο. Όσο οι φόνοι συνεχίζονται, ξεσπάει ο πανικός και η αμοιβαία καχυποψία. Όμως ο δολοφόνος δεν έχει υπολογίσει ότι η αυτή η παρέα γυναικών, είναι πιο δυναμική απ’ όσο θα περίμενε.


Ζιζοτέκ

Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης

Σενάριο:Βαρδής Μαρινάκης, Σπύρος Κρίμπαλης

Με τους: Aύγουστος Λάμπρου Νεγρεπόντης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Νίκος Γεωργάκης

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Διάρκεια:  92′

Διανομή: Studio Bauhaus

Μετά την εγκατάλειψή του από τη μητέρα του σε ένα πανηγύρι δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, o εννιάχρονος Ιάσονας βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στη μέση του δάσους, η οποία ανήκει στον Μηνά, έναν απομονωμένο και ιδιότροπο μεσήλικα. Αν και στην αρχή ο Μηνάς αρνείται να τον περιθάλψει, τελικά μια σειρά γεγονότων τούς οδηγεί να γίνουν οικογένεια. Μια συγκινητική ιστορία αρμονίας, που μιλά για τη λαχτάρα για οικειότητα.

Marianne & Leonard

Σκηνοθεσία: Νικ Μπρούμφιλντ

Σενάριο: Νικ Μπρούμφιλντ

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 102′

Διανομή: Strada

Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία ενός έρωτα πέρα από σύνορα, που υπερνικά ακόμα και τον θάνατο. Ενός έρωτα που στάθηκε μεγάλη έμπνευση για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και τραγουδοποιό που λάτρεψε την Ελλάδα, τον Λέοναρντ Κοέν, ο οποίος γνώρισε και ερωτεύτηκε στην Ύδρα την πανέμορφη νορβηγίδα μουσικό, Μάριαν Ίλχεν, που στάθηκε Μούσα του για χρόνια και ενέπνευσε τα τραγούδια “So Long, Marianne”, “Hey, That’s No Way to Say Goodbye” και Songs From a Room‘s “Bird on the Wire”.

Η πολύχρονη στενή σχέση τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1960 στην Ύδρα. Μέλη και οι δύο της μποέμικης καλλιτεχνικής κοινότητας στο ελληνικό νησί, μιας μεγάλης, πολυσυλλεκτικής παρέας που αποτελούσαν συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί αλλά και ντόπιοι.

Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό τους από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στην Ύδρα, την εσωτερική πάλη του Λέοναρντ καθώς δημιουργεί, το σεξ και τα ναρκωτικά ως κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, τον ανοιχτό γάμο και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, καθώς ο Κόεν γνώριζε την παγκόσμια καταξίωση.

Η ταινία Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης είναι ένας φόρος τιμής σε μια εποχή αθώα και ρομαντική, σε έναν έρωτα που γεννήθηκε στο άσπρο-μπλε της Ελλάδας, στην πανέμορφη Ύδρα και ζει αιώνια μέσα από μουσικές που ακούμε μέχρι σήμερα, ως έμπνευση του απόλυτου ρομαντικού έρωτα και των σχέσεων που αποδεικνύονται μεγαλύτερες από τη ζωή. Αποτελεί όμως και ένα διαφωτιστικό οδοιπορικό στη δημιουργική διαδικασία και την πορεία γέννησης της Τέχνης από καλλιτέχνες που με το χάρισμά τους αγγίζουν το συναίσθημα των ανθρώπων. Μια ταινία που γιορτάζει τη Ζωή, την Ελευθερία, ύπαρξης και σκέψης, την καθαρότητα του Ελληνικού τοπίου αφήνοντας ως τελική γεύση τη νοσταλγία για μια Ελλάδα που σβήνει, ίσως ανεπιστρεπτί…


Ραντεβού στο Belle Epoque

Σκηνοθεσία: Νίκολας Μπέντος

Σενάριο: Νίκολας Μπέντος

Με τους: Ντανιέλ Οτέιγ, Φανί Αρντάν, Ντόρια Τιγιέ, Γκιγιόμ Κανέ

Είδος: Ρομαντική κομεντί

Διάρκεια: 115′

Διανομή: Rosebud21

Θέλετε να περάσετε ένα βράδυ ως η Μαρία Αντουανέτα; Να προσποιηθείτε ίσως ότι βγήκατε για ποτό με τον Έρνεστ Χεμινγκγουέι; Ή μήπως να επιστρέψετε στην αγαπημένη ανάμνηση από το δικό σας παρελθόν; Ο πολυαγαπημένος Ντανιέλ Οτέιγ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικολά Μπεντό (“Κύριος και Κυρία Αντελμάν”), ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν για να ζήσει την στιγμή που του άλλαξε τη ζωή και να θυμηθεί πώς είναι να ζεις πραγματικά.


Η Ναυμαχία του Μιντγουέι

Σκηνοθεσία: Ρόναλντ Έμεριχ

Σενάριο: Γουές Τουκ

Με τους: Εντ Σκράιν, Πάτρικ Γουίλσον, Λουκ Έβανς, Άαρον Έκχαρτ, Νικ Τζόνας, Μάντι Μουρ, Ντένις Κουέιντ, Γούντι Χάρελσον

Είδος: Βιογραφική, Πολεμική

Διάρκεια: 138′

Διανομή: Odeon

Η Ναυμαχία του Μιντγουέι εξιστορεί μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικών και των στρατιωτών, που χρησιμοποίησαν το ένστικτο τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Συγκεντρώνοντας ένα μοναδικό καστ, ο μετρ του θεάματος Ρόλαντ Έμεριχ παραδίδει μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη αδρεναλίνη και ασταμάτητη δράση.

Η Ναυμαχία του Μιντγουέι στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την ιστορική σύγκρουση του αμερικάνικου στόλου με τοn αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό, μια καθοριστική μάχη που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση των πραγμάτων.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία των ηγετών και των στρατιωτών, οι οποίοι χάρη στο ένστικτό τους, την γενναιότητά τους και την ανδρεία τους κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα. Η ιστορία τους ξεχωρίζει και αναδεικνύει το πνεύμα της συντροφικότητας καθώς και την αποφασιστικότητά τους και την αυτοθυσία τους ώστε να εξασφαλίσουν τη νίκη της πατρίδας τους.

Έχοντας αποδεκατιστεί από τους Γιαπωνέζους στο Περλ Χάρμπορ έξι μήνες νωρίτερα, ο αμερικανικός στόλος έπλεε δίχως πολλούς άντρες και πολεμοφόδια για αυτό που έμελλε να γίνει γνωστό ως Μάχη του Μίντγουεϊ. Ωστόσο, είχαν ένα κρυφό και υποτιμημένο όπλο: τις υπηρεσίες πληροφοριών σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό και το θράσος τους. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ φέρνει το κοινό κοντά στα γεγονότα μιας επικής μάχης που έμεινε στην ιστορία μέσα από θεαματικές σκηνές δράσης και μοναδικούς χαρακτήρες.


Η ταινία της εβδομάδας: The Two Popes

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες

Σενάριο: Άντονι ΜακΚάρτεν

Με τους: Άντονι Χόπκινς, Τζόναθαν Πράις, Χουάν Μινουχίν

Είδος: Κοινωνική κομεντί

Διάρκεια: 125′

Διανομή: Odeon

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος (Άντονι Χόπκινς) και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος (Τζόναθαν Πράις) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φερνάντο Μεϊρέγιες, γνωστός για τις ταινίες «Περί Τυφλότητας», «Ο Επίμονος Κηπουρός» και «Η Πόλη του Θεού». Μια ενδόμυχη ματιά στην ιστορική αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις σε ερμηνείες υψηλού επιπέδου που ήδη συζητιούνται για τα βραβεία Όσκαρ.

Η ταινία ξεκινά σε μια συνοικία στο Μπουένος Άιρες όπου παρακολουθούμε το νεαρό Μπεργκόλιο να κάνει κήρυγμα μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου. Το κήρυγμά του έχει αρκετές αναφορές στη Βίβλο αλλά και το ποδόσφαιρο.

«Τους λέει την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου και τους εξηγεί πως ακόμα και ένα ένδοξο ταξίδι μπορεί να αρχίσει από ένα λάθος», σχολιάζει ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες. Η ιστορία μεταφέρεται από τις φτωχές συνοικίες του Μπουένος Άιρες στο Βατικάνο, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο τους δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που θα επικοινωνήσουν στη συνέχεια.

«Ο Βενέδικτος θέλει να παραιτηθεί. Ξέρει πως αν γίνει αυτό, είναι μεγάλη πιθανότητα ο Μπεργκόλιο να γίνει ο διάδοχός του. Ο Μπεργκόλιο αντιπροσωπεύει αυτό που δεν θέλει ο Βενέδικτος για την Εκκλησία. Το πιο παράξενο για τον Βενέδικτο είναι το γεγονός πως είναι αδιάλλακτος στις απόψεις και σταθερός στις παραδόσεις και την ίδια στιγμή παραιτείται. Αυτό ήταν κάτι τελείως ανεξήγητο», λέει ο Μεϊρέγιες. Ο ΜακΚάρτεν επίσης τονίζει πόσο διαφορετικός άνθρωπος ήταν ο Μπεργκόλιο: χόρευε τανγκό και έβλεπε ποδόσφαιρο σε σχέση με τον απόμακρο Βενέδικτο.

Όταν έφτασε η στιγμή για τη διαμόρφωση της αφήγησης, ο σεναριογράφος Άντονι ΜακΚάρτεν χρησιμοποίησε ιστορικά γεγονότα και βασισμένος σε αυτά επινόησε κάποιες συνομιλίες – που ενδεχομένως και να έγιναν. Ο ίδιος σχολιάζει: «Όταν δεν έχεις πρόσβαση σε τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι λογικό επόμενο να σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να ειπωθεί. Όμως, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από ένα πραγματικό γεγονός για να έχεις ακρίβεια στο αποτέλεσμά σου».

Να πούμε εδώ πως τόσο ο Πράις όσο και ο Χόπκινς πήραν υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες και είναι δείγμα το πόσο επιβλητικές είναι οι ερμηνείες τους και αλληλοσυμπληρώνονται.

Keywords
ταινιες, βατικανο, ρεσιταλ, χιουμορ, χοπκινς, ανω κατω, νέα, cult, μαρινακης, studio, ελλαδα, long, καλοκαιρι, δραση, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, Χριστούγεννα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, μιλα, αδρεναλινη, βημα, μητερα, ναρκωτικα, νησι, ξανθοπουλος, πηνελοπη, σθενος, τραγουδια, υδρα, φιλελευθερος, cult, ααρον, αμοιβαια, ανθρωπος, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γευση, γινει, δειγμα, εδαφος, ειπωθει, εκκλησια, ελευθερια, εβδομαδα, εμπνευση, ενστικτο, εξελιξη, εξι, εποχη, ερχεται, ζωη, ζωγραφοι, ιδια, υπηρεσιες, θρασος, ιασονας, καχυποψια, κυρια, κοεν, λογια, ματια, μηνες, μπλε, μαρια, ναυτικο, νικη, οικογενεια, ομορφη, ποδοσφαιρο, πρωταγωνιστες, ραντεβου, τανγκο, συνεχεια, σειρα, σκεφτεσαι, σκηνες, σκηνοθεσια, σοφια, τειχη, αντρες, ανηκει, ασπρο, δημητρης, ενωση, κομματι, long, μπροστα, ποτο, studio, σπυρος, ταξιδι, υπεροχη, ξεκινησε, λογια αγαπης
Τυχαία Θέματα